Koncert Nevene Bajić

 

22. jul 2011.
Podgorica, Perjanički dom, 20h.

 

Koncert Nevene Bajić

 

U petak, 22.jula sa početkom u 20 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu, održaće se koncert flautistkinje mlađe generacije Nevene Bajić. Klavirska saradnja na ovom koncertu povjerena je afirmisanom korepetitoru, docentu Muzičke akademije na Cetinju, Olekseju Molčanovu.

Na programu su djela Pulenca, Franka, Bolinga.

 

NEVENA  BAJIĆ je rođena 30.03.1991.g. u Pljevljima.

Osnovnu i prvi razred Srednje muzičke škole je završila u Podgorici u školi Vasa Pavić, odsjek- flauta, u klasi profesora Borisa Nikčevića. Na Muzičkim festivalima mladih Crne Gore osvajala je zlatne lire, i tri puta specijalnu nagradu. Poslije osvojenog prvog mjesta na međunarodnom takmičenju UFAM u Francuskoj 2004.godine, sa 13 godina je upisala 3.ciklus – nivo Superior na Konzervatorijumu u Versaju u klasi profesora Jean Michel Varash. Godine 2006. nagrađena je prvom nagradom- nivo Superior ili viši nivo Premier Prix de Superieur.

Godine 2008. dobitnik je nagrade Premier Prix de Perfectionnement a l’unanimite, kao najmlađi student ovog konverzatorijuma. Uporedo sa Konzervatorijumom Nevena je školske 2008/2009.godine završila i gimnaziju takođe u Versaju, maturirala sa odličnim uspjehom i upisala Istoriju umjetnosti i arheologije na Sorboni. Učestvovala je na više koncerata u Versaju, Parizu, Podgorici, pohađala je veliki broj muzičkih festivala i seminara u Francuskoj, Španiji, Kini kod poznatih profesora: Florence Delepine, Benoit Fromange, Philippe Bernold, Giona Sgambaro, Vincent Lukas.

Godine 2010. osvojila je prvu nagradu na Concours international de musique et d’art dramatique Bellan. Sada se nalazi na CRR-u u Parizu, u klasi profesora Vinceta Lukasa nivo perfectionnement/concertiste.

Od početka školovanja u Francuskoj Nevena Bajić je stipendista Opštine Podgorica.

 

OLEKSEJ MOLČANOV rodjen je 24.05.1961.godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc.Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof.Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je pijanističke nagrade, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju Lisenko u Lavovu 1984.godine.

Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedno sa koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi istaći turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima. Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V.Muravskim. U periodu 1988-1992.godine. Molčanov i Muravski snimaju impozantan broj audio-vizuelnog materijala za Radio i Televiziju Ukrajine. Dobitnici su nagrade Nova imena. Oleksej Molčanov je sarađovao i sa Savezom Kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina).

U Crnu Goru se doselio 1999.godine, a od maja mjeseca 2000.godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje. Više puta snimao je za RTVCG.

Docent je na Muzičkoj Akademiji na Cetinju za predmet korepeticija.

 

Program

Francis Poulenc : Sonate

Allegretto malincolico

Cantilena: Assez lent

Presto giocoso

 

Cesar FranckSonata A-Dur

Allegretto ben marcato

Allegro Recitativo fantasia

Allegretto poco mosso

 

Claude Booling : Sentimentale

 

Claude BoolingIrlandaise