Koncert njemačkog dua “Karlsrue”

 

 

Povodom obilježavanja 500 godina od Reformacije, Ambasada Savezne Republike Njemačke i KIC “Budo Tomović” organizuju koncert njemačkog dua “Karlsrue” u utorak, 31. oktobra, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

              Ovaj događaj otvoriće Nj.E. ambasador SR Njemačke Hans Ginter Matern govorom na temu Reformacije i rada Martina Lutera.

              Njemački koncertni duo “Karlsrue” kojeg čine violončelista Rajnhard Armleder (Reinhard Armleder) i pijanistkinja Dagmar Hartman (Dagmar Hartmann) izvešće program u okviru kojeg su djela Ludviga van Betovena, Feliksa Mendelsona, Riharda Štrausa, Frederika Šopena, Roberta Šumana, Franca Lista, Enrikea Granadosa i Manuela de Falje.

              Duo “Karlsrue” je osnovan 1997.godine, i poznat je po interesantnom izboru programa, brilijantnoj tehnici i dubini interpretacije. Osvojio je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima: “Lorenzo Perosi” u Monkalijeriju, Italija (1999); u Rakoniđiji (Racconigi, 2001); “Concours Pierre Lantier” u Parizu, Francuska (2000); UAFM u Ševilu (Chaville, 2003). Kao članovi dua Rajnhard Armleder i Dagmar Hartman su nastupili u okviru mnogobrojnih renomiranih i međunarodnih festivala i koncertnih sezona, te na radiju i televiziji. Već kao studenti su imali prvu turneju po Italiji (1999), Izraelu (1998 – 2003) i Švajcarskoj (2001). Zatim su nastupali u Japanu (2005), Turskoj (2006), Kanadi i SAD-u, gdje su bili pozvani od strane društva “Beethoven” u Vašingtonu. Prvi koncert održali su u okviru fesitvala “Art November” u Moskvi i St. Petersburgu. Nakon toga nastupali su i po Arabijskom ostrvu (Saudijska arabija, Oman, Kuvajt i Bahrejn), državama Srednjeg istoka (Turska, Liban, Sirija i Kipar), Evrope (Italija, Rusija, Poljska, Rumunija, Mađarska, Austrija, Švajcarska, Španija, Velika Britanija, Grčka, Makedonija, Hrvatska, Portugal), Azije (Jermenija, Kina, Tajland, Malesija, Singapur), Južne Amerike (Brazil, Urugvaj), i na Afričkom kontinentu.

             Violončelista Rajnhard Armleder je studirao na muzičkom univerzitetu Trosingen (Trossingen University of Music) kod profesora Gerarda Hamana (Gerhard Hamann), kasnije na berlinskom Univerzitetu umjetnosti kod profesora Eberharda Finkea (Eberhard Finke). Usavršavao se kod Lin Harel (Lynn Harrell), Stivena Iserlisa (Steven Isserlis), Janoša Starkera (Janos Starker), Siegfirda Palma (Siegfried Palm) i sa trijom “Beaux-Arts”. Bio je korisnik školarina “Braunschweig Kammermusikpodium” i DAAD (Njemačka služba za akademsku razmjenu). Takođe je svirao u festivalskom orkestru Verbijea (Verbier Festival), kojim su dirigovali Džejms Levin (James Levine), Zubin Mehta, Volfgang Savališ (Wolfgang Sawallisch), Kent Nagano, Paavo Järvi i Juri Temirkanov (Yuri Temirkanov). Od 2004. godine podučava violončelo na konzervatorijumu Baden u Karlsrueu i član je žirija raznih muzičkih takmičenja. Snimao je za njemački radio SWR i izabran je od strane slavnog violiniste Najdžela Kenedija za partnera u izvođenju kamerne muzike na CD-u “Kenedijevi najveći hitovi”, koji je objavila izdavačka kuća EMI classics, 2002.godine.

              Pijanistkinja Dagmar Hartman je odrasla u Karlsrueu gdje je sa šest godina počela da pohađa časove klavira na konzervatorijumu Baden. Kasnije je nastavila studije klavira na Muzičkom univerzitetu Trosingen, u klasi profesora Johana van Bika (Johan van Beek) i Volfganga Vagenhausera (Wolfgang Wagenhäuser). Pohađala je internacionalne majstorske kurseve kod Gabi Kasadesi (Gaby Casadesus), Bruna Kanina (Bruno Canino), Minaema Preslera (Menahem Pressler), Leonarda Hokansona (Leonard Hokanson) i Karla Urliha Šnabela (Karl-Ulrich Schnabel), koji su joj dali važan impuls i inspiraciju. Školarinu za usavršavanje izvođenja kamerne muzike “Braunschweig Kammermusikpodium” dobila je od grada Braunšviga 1997.godine. Objavila je dva CD albuma u saradnji sa izdavačkom kućom ARS snimila je djela Džordža Geršvina, Sergeja Rahmanjinova i Manuela De Falje, a izdavačka kuća Palatina Viva objavila je njena izvođenja djela J. S. Baha. Od 2005. godine, podučava klavir na Univerzitetu Baden u Karlsrueu i počasni je član žirija na raznim klavirskim takmičenjima.