Koncert povodom proslave jubileja 110 godina od osnivanja Društva “Njegoš”

 

Na početku 20.vijeka, tačnije 21. septembra 1907. godine, na Cetinju je osnovano samostalno društvo pod nazivom Pjevačko crkveno društvo kao nastavljač  četrdesetogodišnje organizovane muzičke umjetnosti na amaterskoj osnovi u crnogorskoj Prijestonici.

 

 

Ime velikog vladara, pjesnika i filozofa Petra II Petrovića Njegoša dato mu je početkom 1909. Tada su njegovi ciljevi redefinisani i znatno prošireni: pored crkvenih, „Njegoš“ je imao zadatak da priprema narodne pjesme slovenskih naroda i da priređuje koncerte i zabave u svoju korist ili u dobrotvorne svrhe.

KUD „Njegoš“ je imao istaknutu ulogu u razvoju muzičkog života na Cetinju i u Crnoj Gori, ali i u njegovanju i razvoju crnogorskog folklora.

KUD „Njegoš“ je danas najpoznatiji predstavnik tradicionalne kulture, čuvar folklornih plesova, pjesama, muzike i baštinik vrijedne tradicije Države Crne Gore, o čemu svjedoče mnogobrojne nagrade sa prestižnih svjetskih festivala folklora, na kojima je orginalnom nošnjom i zastavom afirmisao ime Crne Gore u svijetu tradicionalne umjetnosti. Na programu ima igre iz Crne Gore i drugih naših krajeva koje su kao dio narodnog stvaralaštva pravi dokument o identitetu jednog naroda.

Ansambl „Njegoš“ je pored učešća na svim važnijim kulturnim, turističkim i prosvjetnim manifestacijama Crne Gore, gostovao i na najvažnijim južnoslovenskim folklornim smotrama i na mnogim međunarodnim festivalima: Pariz, Dižon, Rim, Berlin, Varšava, Prag, Moskva, Cirih, Kipar, Kanada, SAD, Meksiko i dr., osvajajući mnoge značajne nagrade i priznanja.

Nosilac je „Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima” 1978. godine,  Srebrne i bronzane kolajne sa prestižnog internacionalnog festivala u Francuskoj – Dižon, „13 novembarske” nagrade oslobođenja Cetinja – 2000g, sa I Mediteranskog festivala folklora, održanog u Larnaki na Kipru u konkurenciji 12 folklornih sastava iz deset zemalja, ansambl „Njegoš“ se na Cetinje vratio sa zlatnom medaljom, slijedeći tako, na dostojan način, slavnu tradiciju svojih prethodnika od 1907. godine do današnjih dana.

U nedjelju, 25. juna, na sceni Ljetnje pozornice izvešće svečani koncert pod sloganom “Je l’ igrajte, da igramo, danas oro, śutra nema!”.  Ovim koncertom će ujedno početi i manifestacija „Ljeto u Prijestonici“.

Koncepcija koncerta je posebno pripremljena u savremenijoj scenskoj formi, i imaće multimedijalni karakter.

Na koncertu će učestvovati više od stotinu igrača, muzičara i pjevača, kako domaćina tako i prijateljskih ansambala„Kolo“ iz Srbije i „Tanec“ iz Makedonije.

Koncert na Ljetnjoj pozornici počeće u 21 čas.

 
Fotografija: Jugoslav Belada
 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − thirteen =