Koncertom Moskovskog simfonijskog orkestra i solista Bojana Martinovića i Mirana Begića završava se XII „Espressivo“Koncertom Moskovskog simfonijskog orkestra i solista Bojana Martinovića i Mirana Begića, u srijedu 21.avgusta 2019. godine, u 21 čas, u Svečanoj sali „Ivan Crnojević“ Narodnog muzeja Crne Gore, biće završen XII Međunarodni festival umjetničke muzike „Espressivo“.

Moskovski simfonijski orkestar osnovan je 1989. godine. Od 2017. godine kada je mjesto muzičkog direktora preuzeo pijanista Ivan Rudin, značajno je proširio repertoar i započeo saradnju sa dirigentima i solistima. Orkestar je učestvovao na mnogim velikim svjetskim festivalima, a vrhunac protekle sezone bilo je učešće na svečanom otvaranju parka Zariadie i koncertne dvorane u Moskvi, kada je nastupao sa operskom divom Montserrat Caballe.

Pijanista Bojan Martinović rođen je 1981. godine na Cetinju. Potiče iz muzičke porodice. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao sa najvecom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjaluckom filharmonijom i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

Violinista Miran Begić rođen je 1975. u Podgorici. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13 godina izvodeci koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, u klasi profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria “TRITONUS”.

Organizator Espressiva je Muzička akademija Cetinje uz podršku Univerziteta Crne Gore, Ministarstva kulture, Narodnog muzeja Crne Gore, Prijestonice Cetinje i Montenegroairlinesa.