Koncertom u kotorskoj crkvi svetog Duha završavaju se drugi Susreti kontrabasa


Treći i završni segment Susreta kontrabasa (Double bass encounters), nakon masterklasa i koncerta polaznika u Podgorici, održaće se u ponedjeljak u Kotoru, u Sali Svetog duha muzičke škole „Vida Matijan”. Po drugi put su crnogorski učenici i studenti kontrabasa iskoristili mogućnost da dobiju dodatno znanje, iskustvo i informacije o mogućnostima primjene znanja u praksi, ali i da rade na unapredjenju solističkog izvodjaštvA, kamernog muziciranja i upoznaju nas sa najnovijim tokovima u pogledu koncertne prakse i regionalne saradnje sa umjetnicima iz okruženja. Učesnici koncerta u kotoru su David Golubović, Ljubinko Lazić, Veljko Belević, Nadja Dabetić, svi uz klavirsku saradnju Vide Belević, kao i kvartet kontrabasa “ BASSONEGRO” u sastavu; Ljubinko Lazić, Predrag Vujović, Slaven Turusković i Veljko Belević.  Na repertoaru su djela Betovena, J.Pichlik – J.Matoušeka, L.Vajnera, S.Rahmanjinova, M. Gajdoša, Đ. Botesinija, i Bernharda Alta.

Biografije mentora Susreta kontrabasa

Description: C:\Users\VIDA\Mićko\CERES - Centar za regionalnu saradnju\Projekat ,,Kontrabas susreti,,\_01-3.jpg
mr Ljubinko Lazić

Školovao se u Novom Sadu, na Cetinju, Minhenu i u Cirihu.Tokom studija na Hochschule für Musik u Minhenu u klasi prof. Klausa Trumpfa,učestvovao je kao solista i kamerni muzičar na brojnim takmičenjima i festivalima širom svijeta. Na Internacionalnom takmičenju kontrabasista u Češkoj je ostvario veliki uspjeh, laureat  je Internacionalnog kamernog orchestra Palpiti u Holivudu SAD. Kao član kvarteta kontrabasa ,,Bassiona amorosa,,osvojio je evropsku nagradu 2003. godine za najbolji kvartet. Poslije završenih postdiplomskih studija u Minhenu nekoliko sezona je proveo u Ciriškoj opera i Virtemberškom kamernom orkestru sa kojim i danas nastupa, a svirao je i u bavarskom radio orkestru, Sankt Peterburškoj filharmoniji,Filharmoniji nacija Justus Franc,Orkestru muzičke omladine Slovenije,Minhenskim sinfoničarima i dr. Nastupao je sa poznatim umjetnicima kao što su Plasido Domingo i Maksim Vengerov.Radi kao vanredni profesor na fakultetu umetnosti u Nišu, i kao solo kontrabasista Beogradske filharmonije.

Description: 066
mr Veljko Belević

Rodjen je u Podgorici. Nakon završene niže i srednje muzičke škole započinje studije na Muzičkoj akademiji u Podgorici. Magistrira 2003.godine sa najvećom ocjenom na Muzickoj akademiji u Cetinju. Na državnom takmičenju 1994 je osvoji prvu nagradu ,,Zlatna lira”. Održao je veliki broj koncerata u zemlji inostranstvu Italija, Francuska, Španija, Švedska, Rusija, Slovenija, Luksemburg, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija, ….itd što kao solista, zatim kao član različitih kamernih sastava (TangoNova, Royal Consort Montenegro, Anderba, kvartet kontrabasa ”Bassonegro”), kao i član različitih domaćih i Internacionalnih Orkestara. Pohadjao je i zavrsio Master – class kod naistaknutijih svjetskih virtuoza i pedagoga medju kojima su: Ludwig Streicher (Beč), Jean-Marc Rollez (Pariz), Rinat Ibragimov (London).. idr. Radi na Muzičkoj akademiji – Cetinje od 1998. godine kao stručni saradnik  na različitim predmetima; Kontrabas, Metodika nastave gudačkih instrumenata, Istorijski razvoj gudačkih instrumenata. Njegovi učenici i studenti su osvajali mnogobrojne državne i medjunarodne nagrade.

Description: fotografija - Vida Belevic - klavir
mrVida Belević  – klavirski saradnik

Nižu i srednju muzičku školu je završila u Kolašinu i Podgorici.Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Podgorici u klasi  ruskog pedagoga prof. Vladimira Bočkarjova. Magistarske studije na odsjeku kamerna muzika je zavrsila  na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof.Čedomira Nikolića. U toku školovanja dobitnicaje više republičkih i saveznih nagrada (Podgorica, Kotor, Sarajevo, Beograd…idr). Njena karijera je propraćena velikim brojem koncerata održanim u zemlji i inostranstvu, kao i saradnjom sa istaknutim umjetnicima.Bila je i član trija *Virtuozi Montenegra* sa kojima je uspješno nastupala. Prateći studenske takmičarske i koncertne programe, Vida Belević se pokazala kao izvrstan klavirski saradnik koji je umnogome doprinio uspjehu studenata na državnim i medjunarodnim takmičenjima, kao i na njihovim javnim predstavljanjima.Radi kao Viši stručni saradnik na predmetu Klavirski praktikum, i kao klavirski saradnik u klasi kontrabasa na Muzičkoj akademiji  – Cetinje.

Description: C:\Users\VIDA\Mićko\Kontrabas\Kontrabas - knjiga\Micko - Bassonegro\015-1.jpg
Kvartet kontrabasa ,,Bassonegro”

 

Kvartet je formirao mr Veljko Belević 2007.godine. i činili su ga studenti iz klase sa Muzičke akademije na Cetinju. Kvartet je koncertirao širom Crne Gore (Podgorica, Nikšić, Kotor, Herceg Novi, Ulcinj, Bijelo Polje), a z apaženo je nastupio i na festivalima i koncertima u Novom Sadu, Beogradu i Njemačkoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × four =