Konferencija Nova normalnost na KotorArt Don Brankovim danima muzike, uz podršku UNESCO-a


Kotor kao regionalni centar promišljanja i preispitivanja: Kako nakon Kovida-19?

Kotor, 25. jun 2021.


Projekat KotorArt Don Brankovih dana muzike, Nova normalnost: promatranje  / promišljanje / preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovida -19, podržan je od strane UNESCO-a u okviru Programa participacije za period 2020-2021. godine. Zamišljen je kao petodnevna konferencija čija je realizacija planirana od 15. do 19. jula 2021. godine i uključiće diskusiju o nekoliko tema podijeljenih u pet panela: Globalni osvrt, Promatranje, Promišljanje, Preoblikovanje i Nova normalnost.

Konferencija u Kotoru okupiće stručne ljude iz različitih oblasti poput umjetnosti, kulture, kulturne politike, kulturnog turizma i sociologije, u cilju sagledavanja nove stvarnosti. Nakon konferencije objaviće se publikacija koja će sadržati zaključke i preporuke do kojih se došlo tokom diskusija, a koja će se regionalno promovisati i distribuirati. Takođe, panel diskusije će biti emitovane uživo putem interneta, a planirano je i objavljivanje diskusija u vidu podkasta.

Konferencija započinje panelom “Globalni osvrt“, planiranim za 15. jul u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 19 časova, koji će okupiti predstavnike ambasada Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Kine, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ukrajine, Velike Britanije i drugih.

Drugi dan konferencije 16. jula, nastaviće se panelom “Promatranje” na kojem se sagledavaju uticaji nove društveno-političke i tehnološke dinamike na kulturu, kulturni turizam i promociju kulturnog nasljeđa. Na ovu temu govoriće Darija Andovska, kompozitorka, univerzitetska profesorka i umjetnička selektorka festivala Dani Makedonske muzike, Vladimir Maraš, kompozitor i direktor Made in New York Jazz festivala, Aida Vežić, generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja kao i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka i direktorka festivala FIAT.

Treći dan i tema “Promišljanje” podrazumijeva panel diskusiju o razumijevanju, adaptaciji i izgradnji izdržljivosti umjetničkog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima. Ova diskusija će okupiti Milenu Dragičević-Šešić, profesorku emeritu Univerziteta umetnosti u Beogradu, Svetlanu Slapšak, antropološkinju, književnicu i aktivistkinju, Borisa Liješevića, pozorišnog reditelja i univerzitetskog profesora, kao i Sehada Čekića, direktora Filmskog centra Crne Gore.

Tokom četvrtog dana konferencije u nedjelju, 18. jula u okviru teme “Preoblikovanje” panelisti će biti Dora Ruždjak Podolski, pozorišna rediteljka i intendantica Dubrovačkih ljetnih igara, Violeta Đerković, sociološkinja i koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, Antonije Pušić, poznatiji po umjetničkom imenu Rambo Amadeus, muzičar, diplomirani turizmolog i ekološki lobista kao i Ivo Županović, turizmolog i univerzitetski profesor.

Finalni dan konferencije pod nazivom “Nova normalnost” predstavlja panel na kojem će se rezimirati sve prethodne diskusije i pokušati pružiti konkretniji odgovori na nimalo laka pitanja u ovim izazovnim vremenima. Ovo završno veče okupiće Vesnu Bratić, ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore, Maju Gojković, potpredsjednicu Vlade Srbije i ministarku kulture i informisanja kao i Milenu Dragičević-Šešić, Doru Ruždjak Podolski i Anu Vukotić.

Sve diskusije od 16-19. jula će se održavati na Pjaci od kina sa početkom u 20 časova

Moderatorka konferencije biće novinarka Anka Radović, dok će panel Globalni osvrt moderirati Milica Nikolić, generalna sekretarka kancelarije UNESCO Crna Gora.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × two =