Konkurs “Priče o svakodnevnim etičkim dilemama”

 

Ambasada SAD

 
 

Konkurs za najbolje eseje i učešće na kampu pod nazivom
“Priče o svakodnevnim etičkim dilemama”
za crnogorske srednjoškolce i studente

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori poziva crnogorske srednjoškolce i studente da učestvuju na konkursu eseja “Priče o svakodnevnim etičkim dilemama” na osnovu kojih će biti odabrani učesnici sedmodnevnog kampa koji će biti održan prve nedjelje septembra. Kamp će se sastojati od niza radionica na temu etike kroz umjetnost pripovijedanja priča. Radionice će voditi profesionalni pripovjedači iz poznate američke organizacije koja se bavi umjetničkim pripovijedanjem “The Moth” (u prevodu “Moljac” http://themoth.org/about).  Rok za predaju aplikacija je 27. jul.

Predstavnici Ambasade SAD i organizacije “The Moth” će na osnovu primljenih aplikacija, čiji je ključni dio esej, odabrati do 20 finalista (10 studenata i 10 srednjoškolaca) koji će učestvovati na ovom kampu. Svi troškovi učesnika kampa, koji će biti održan na Cetinju od 1. do 7. septembra, biće pokriveni. Tokom radionica, predstavnici organizacije “TheMoth” će raditi sa učesnicima kampa na razvijanju njihovih sposobnosti pripovijedanja priča i javnog obraćanja. Takođe, učesnici će imati priliku da učestvuju u brojnim aktivnostima koje će organizovati lokalni partneri Ambasade SAD na ovom projektu – nevladine organizacije “Juventas”, “Atak” i “Mayaa” (Crnogorsko-američko udruženje bivših učesnika programa obrazovnih razmjena u SAD). Program će se završiti javnim izvođenjem tokom kojeg će učesnici kampa govoriti svoje priče.

 

Nakon prvog javnog izvođenja, Ambasada i partneri će raditi sa učesnicima kampa na organizovanju javnog izvođenja njihovih priča i na drugim mjestima, uz učešće škola širom zemlje, američkih uglova i nevladinih organizacija.

“Kroz projekat Pričsvakodnevnim etičkim dilemama Ambasada SAD u Crnoj Gori želi da nagradi mlade građane Crne Gore koji su spremni da podignu glas protiv korupcije i pruži im mogućnost da steknu vještine koje će im pomoći da budu uzor i svojim vršnjacima”, rekla je šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Podgorici Sanšaj Ajson (Sunshine Ison).

Konkurs je otvoren za srednjoškolce i studente koji će naredne akademske 2014-2015. godine pohađati srednju školu, odnosno fakultet. Aplikanti treba da imaju znanje engleskog jezika koje će im omogućiti neometano učešće na radionicama i da samostalno napišu esej kojim će aplicirati za učešće na kampu. Prethodno iskustvo u javnom obraćanju nije neophodno. Sve detalje o tome kako aplicirati na konkurs možete pronaći na internet stranici Ambasade: http://podgorica.usembassy.gov/everyday_ethics_storytelling.html