Konkurs za interkulturalnu pjesničku nagradu “Milan Dunđerski”


Na inicijativu profesora filozofije Milana Đorđevića, Narodna biblioteka Srbobran je prošle godine ustanovila pjesničku nagradu „Milan Dunđerskiˮ. Intencija osnivača je da trajno sačuva uspomenu na uglednog zavičajnog pjesnika i humanistu, te podstakne međunarodnu interkulturalnu saradnju omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umjetničkog duha. Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrijednosti ostvarenih u poeziji darovitih mladih pjesnika, koji pišu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku.

Nagrada „Milan Dunđerskiˮ će se dodjeljivati svake godine za umjetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pjesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku u dvije kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu, a pjesme će im biti objavljene u književnim časopisima.

Konkurs je otvoren do 31. decembra 2020, a nagrada će biti dodijeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu februara 2021, na dan pjesnikovog rođenja.

Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dvije svoje neobjavljene pjesme na sljedeću imejl adresu: tekasrb@stcable.net, s naznakom „Za pesnički konkursˮ.

Pjesme napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba poslati u dva odvojena Word fajla: u prvom su pjesme potpisane šifrom, a u drugom je rješenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sjedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa.

Kontakt za dodatne informacije: 021 730 185 (Eva Kiš, direktorka Narodne biblioteke Srbobran), i Fejsbuk profil Narodne biblioteke Srbobran.

Foto: vojvodina.travel

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × three =