Kotor – Koncert i svečano otvaranje izložbe: Život i rad Béle Bartóka

 

 

U okviru manifestacije „Dani mađarske kulture” Ambasada Mađarske u Crnoj Gori u saradnji sa Muzičkom školom „Vida Matjan” organizuje Koncert i svečano otvaranje izložbe: ŽIVOT I RAD BÉLE BARTÓKA povodom 135. godišnjice njegovog rođenja.

Datum: 12. decembar 2016. u 19:00 časova

Mjesto: Koncertna dvorana-Crkva Sv. Duha u Kotoru

 

 

Béla Bartók je jedan od najznačajnijih kompozitora 20. vijeka. Njegovo djelo i znanstvena dostignuća nisu od ogromnog uticaja samo na mađarsku i evropsku muziku, već su od epohalnog značaja za svjetsku kulturnu baštinu. Osim što je bio veoma značajan kompozitor, Béla Bartók je igrao istaknutu ulogu u etnografiji i sakupljanju narodne muzike Srednje Evrope (osim mađarske sakupljao je i narodnu muziku ostalih naroda u Karpatskom basenu, rumunksu, slovačku, srpsku i hrvatsku), ali je čak i u Sjevernoj Africi snimao arapsku narodnu muziku. Obilazio je sela sa fonografom – najranijom mašinom za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa, i snimljeni materijal je obradio znanstvenom preciznošću. Mnogi motivi iz narodne muzike su se kasnije pojavili u njegovom muzičkom stvaralaštvu. Tijesno je sarađivao sa Zoltánom Kodály-em, takođe veoma poznatim mađarskim kompozitorom tog vremena, sa kojim su objavili zajedničku zbirku mađarskih narodnih pjesama.

Rođen je 1881. godine i već je u ranoj mladosti pokazao veliki talenat i interesovanje za muziku. Prvi bubanj je dobio kada je ima svega 2 godine i prema riječima majke cijeli dan je udarao po njemu. Klavir je počeo da svira sa 4 godine, a prve lekcije je dobivao od majke. Komponovanje je započeo sa 8 godina. Nakon završene srednje škole, obrazovanje je nastavio na Mađarskoj kraljevskoj akademiji muzike u Budimpešti, gdje je kasnije postao instruktor muzike i profesor. Godine 1940. se zbog rata preselio u SAD, ali nikada nije aplicirao za američko državljanstvo jer se nakon završetka rata htio vratiti u Mađarsku. Za vrijeme svog boravka u SAD držao je predavanja na prestižnim fakultetima, kao što su Columbia (među ostalom o narodnoj muzici Južnih Slavena) i Harvardu. Uprkos želji da se vrati u Mađarsku, umire 1945. godine u New Yorku.

Njegova najpoznatija djela kao kompozitora su: opera Zamak vojvode plavobradog (1911), muzika za klavir Allegro barbaro (1911) i Mikrokosmos (1926-1937), baleti Drveni princ (1914-1916) i Čudesni mandarin (1918-1919), ali su značajna i njegova djela u oblasti kamerne i koncertne muzike.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − three =