Kotor – „Muzički Titani“ – koncert za pamćenje!

 

 

Kotor, 07. avgust 2018.

 

Sinoć je publika na KotorArt Don Brankovim danima muzike imala priliku prisustvovati vrhunskim izvođenjima tri sonate za violinu i klavir: Mocartove /W.A.Mozart/, Prokofjevljeve /S.Prokofiev/ i Štrausove /J.Strauss/. Pored tri sonate, pijanistkinja Juđa Vang /Yuja Wang/ i violinista Leonidas Kavakos izveli su i Rapsodiju za violinu i klavir Bele Bartoka kao i drugi stav sonate J. Bramsa /J. Brahms/ op.108 br.3 na bis. Publika je stojećim ovacijama pozdravila dvoje izvanrednih umjetnika koji su kvalitetom izvođenja i ozbiljnošću odabranog repetroara nadmašila sva očekivanja publike. Crkva sv. Duha  bila je prepuna a na veliko zadovoljstvo, kako organizatora tako i publike, organizovan je direktan prenos koncerta na Pjaci od Kina. Veliko interesovanje publike za ova dva događaja uslovilo je da organizator uvede ovu novinu.

Večeras, na redu je drugi koncert pijanistinje Yuje Wang, zajedno sa Martinom Grubingerom, perkusionistom iz Austrije. Direktan prenos na Pjaci od Kina takođe je obezbjeđen.

„Po prvi put sam u Crnoj Gori i oduševljena sam kako prirodnim ljepotama koje nas okružuju, tako i ljudima i gostoprimljivošću. Nemam puno prilika svirati u manjim dvoranama i ovo je poseban osjećaj jer je intimnija atmosfera. Nakon festivala u Verbijeu /Verbier/, idealno je doći u Crnu Goru i predivan Kotor na more i festival KotorArt. “ – istakla je Yuja Wang, najtraženija kineska pijanistknja današnjice.  

Juđa Vang, inače, počela je da uči klavir sa samo šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavanje je nastavila u Kanadi na ljetnjem programu Univerziteta Mount Royal u Kalgariju, kao najmlađi student u istoriji te institucije. Godine 2001. postala je Stenvejev umjetnik (2001), a potom upisala prestižni filadelfijski Institut za muziku Kertis. Sarađivala je s eminentnim dirigentima kao što su Abado, Barenbojm, Dudamel, Gergijev, Tilson, Papano, Ditoa, Mehta. Postala je ambasador kulture kompanije Roleks (2009), dok svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o pristupu koncertnoj sali. Godine 2009. postala je eksluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon, a njen snimak s Malerovim kamernim orkestrom i maestrom Abadoom nominavan je za Nagradu Gremi. Kavakos je s dvadeset jednom godinom postao pobjednik tri velika violinska takmičenja – Sibelius (1985), Paganini i Naumburg (1988), nakon čega je, prvi u istoriji, snimio Koncert za violinu i orkestar, Jana Sibelijusa. Tonske zapise ostvario je za više izdavačkih kuća među kojima je Decca Classics, za koju je kao njen eksluzivni umjetnik snimао s Enrikoom Pačeom, Orkestrom Gevandhausa i dirigentom Rikardom Šajiom, Juđom Vang, kao i Sony Classical, za koju je snimao s Jo-Jo- Ma i Emanuelom Aksom. Dobitnik je prestižne danske nagrade Léonie Sonning Music Prize (2017), čime se pridružio plejadi umjetnika – ranijih dobitnika, među kojima su Bernstajn, Britn, Rubinštajn, Menjuhin, Šostakovič, Rostropovič, Bulez, Ligeti. Svira na Stradivarijevoj violini Willemotte iz 1734. godine