Kotor – Obilježavanje Svjetskog dana pozorišta za đecu i mladeU srijedu, 20. marta obilježava se Svjetski dan pozorišta za đecu i mlade pod motom
Povedite dijete u pozorište, danas!

U Kotoru, ovaj dan će biti obilježen izvođenjem predstave LAGARIJE – čas o surogatu, u Velikoj sali Kulturnog centra, u 19 časova.

LAGARIJE – čas o surogatu je predavanje-performans namijenjen đeci uzrasta od 10 godina pa naviše, a rađen prema motivima animiranog filma Surogat Dušana Vukotića. Film iz 1961. godine je satirični komentar na tadašnji društveni trenutak, no danas, kad je ono što je neposredni doživljaj skoro sasvim iščililo iz naših života i surogat postaje norma po kojoj dišemo, djeluje poražavajuće aktuelno. Uronjeni u društvene mreže kao u rastvor formaldehida, nikada nismo bili usamljeniji. A u takvom svijetu odrastaju i žive i naša đeca. Sagledati taj svijet i prihvatiti ga kao ‘normalan’ je teško, ali promijeniti ga je nemoguće jer to bi značilo: ići protiv istorije. Ipak, alternativu je nužno pronaći, i mi je tražimo. Prihvatajući da je i pozorišni izraz simulacija, ne želimo da se borimo protiv surogata, već da se borimo uprkos surogatu. Pitamo se: ako je surogat već neminovan, što je to dobro što nam on može donijeti, odnosno da li nešto lažno može da posreduje i istinu?
Vukotićev film služi kao osnova i inspiracija da se kroz multimedijalni performans posreduje ideja o kreaciji kao ultimativnom surogatu koji (ironično) donosi izbavljenje od surogata samog.

Autorski i izvođački tim čine Mirko Radonjić – reditelj i vizeulni identitet, Nina Perović – kompozitor i Marija Backović – asistentkinja reditelja.

Predstava je koprodukcija KC Nikola Đurković, Kotorskog festivala pozorišta za
djecu, a u partnerstvu sa Dramskim studijom Prazan prostor. Igranje je zakazano za srijedu, 20. mart, u 19 časova. Cijena ulaznice je 3 eura i može se kupiti na blagajni Kulturnog centra na dan igranja predstave i to od 10-12 i od 17-19 časova.