Kotor – Održano predavanje na temu ,,Mir i vrijednosti u krvnoj osveti“, prof. dr Darka DarovecaU utorak, 09. jula 2019. godine, u organizaciji OJU ,,Muzeji“ Kotor, u Galeriji solidarnosti (Palata Pima) u Starom gradu Kotoru, održano je predavanje na temu ,,Mir i vrijednosti u krvnoj osveti“,  prof. dr Darka Daroveca iz Republike Slovenije. U pitanju je predavač na nekoliko evropskih univerziteta, koji je pored Maribora i Ljubljane angažovan i u Veneciji. Profesor Darovec dobitnik je više evropskih nagrada, urednik periodičnih i naučnih publikacija „Annales“ i „Acta Histria“. Prorektor je za naučno-istraživačku djelatnost Novog univerziteta, gdje je obavljao fukciju dekana (2017–2019) za slovenske i međunarodne studije.

Na samom početku prisutne je pozdravio gospodin Dušan Medin, direktor OJU „Muzeji“ Kotor, koji je bliže predstavio biografiju prof. dr Daroveca, te istakao važnost teme o kojoj se govori na ovom predavanju. Medin je govorio i skorijoj saradnji OJU „Muzeji“ Kotor sa Republikom Slovnijiom, s obzirom na to da je u Galeriji solidarnosti u toku izložba slovenačke umjetnice Tamare Ćetković, koja vodi porijeklo iz Crne Gore.

Impresivno izlaganje prof. dr Darka Daroveca na temu krvne osvete, fenomena koji je bio i ponegdje ostao prisutan u mnogim zemljama od najranijih vremena, a koji je u Crnoj Gori u tijesnoj vezi sa plemenskim društvenim uređenjem, iz drugačijeg (filozofskog, antropološkog, sociološkog) ugla predstavljeno je sinoć zainteresovanoj publici u Galeriji solidarnosti. Međutim, tema predavanja je utoliko značajnija, što se izlagač bavi rješenjem sporova nakon izvršenih krvnih osveta, a rješenja su najčešće bili sklopljena prijateljstva, kumstva ili brakovi među pređašnje zavađenim porodicama. Fokus interesovanja autora su evropski narodi, gdje je njegova konstatacija da su mahom svi evropski narodi, često pribjegavali rješavanju sporova i porodičnih ratova, kroz sprovođenje krvne osvete. U svom izlaganje autor iznosi primjere sporova usko vezanih za Kotor, te navodi 1475. godinu.