Kotor – Otvaranja izložbe ‘Dvanaesti’ autora Aleksandra Rafajlovića u Galeriji solidarnostiAleksandar Rafajlović je potomak freskopisaca i ikonopisaca Dimitrijevića-Rafailovića, jedanaestorice slikara iz pet generacija Bokokotorske slikarske škole koji svojom djelatnošću, od prve potpisane ikone iz 1680. godine do druge polovine 19. vijeka, čine najdugovječniju porodičnu slikarsku radionicu u Evropi.

           Autor na izložbi prezentuje svoj rad na formiranju kompletne dokumentacije sa 650 njihovih ikona snimljenih na oko 90 lokacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Dokumentacija je prilika da se vide sve ikone, uživa u slikarskom majstorstvu i otklone mnoge nedoumice oko autorstva i vremena njihovog nastanka. Aleksandar Rafajlović je čukununuk Iva Rafailovića, ikonopisca sa čijim radom prestaje djelatnost posljednjih slikara u vizantinskom maniru na ovim prostorima.

           Rezultat dugodišnje ekspedicije se može viđeti na sajtu sa preko 13500 fotografija snimljenih od 2005. godine: www.bokokotorskaslikarskaskola.rs a potragu za djelima svojih predaka autor predstavlja u galeriji na velikim fotografijama koje bilježe detalje sa putovanja.

           Radovi na izložbi su nastali u nekoliko poslednjih godina paralelno sa radom na dokumentaciji. Priliku da postane dvanaesti u nizu i uspostavi čvrstu vezu sa porodičnom tradicijom Rafajlović koristi tako što nekoliko radova slika tehnikom svojih predaka, uspostavljajući dijalog sa njima promišljajući sopstvenu poziciju u odnosu na njihovo djelo. Tako nastaju radovi na kojima se prepoznaje misaoni i emotivni rezime o prisustvu i mogućnostima umjetnika.

           Na  radovima koji su prilozi za biografiju autora, Rafajlović predstavlja sebe kao umjetnika novog milenijuma mnoštvom informacija u različitim medijima, za razliku od ikonopisaca o kojima sem rijetkih potpisa na ikonama gotovo da nema drugih podataka.

            Sliku o autoru dopunje šest tekstova koje su za ovu priliku napisali njegovi prijatelji.

            Aleksandar Rafajlović je rođen 1957. godine, studirao je slikarstvo u Beogradu i Parizu. Muž, otac troje đece, umjetnik u Beogradu i ulični portretista u Portugalu. Vrhunski doprinositelj nacionalnoj kulturi.

             Otvaranje u utorak 14. maja 2019. u 20 sati. Izložbu otvara Zorica Čubrović, arhitekta. Posle otvaranja autor će sa zainteresovanima razgovarati o radu na izložbi koja će biti otvorena do 4. juna 2019. godine.

Izložba se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kroz projekat ‘Sufinansiranja kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu’.