Kotor – Otvorena izložba skulptura „Duh života”„Duh života“ – naziv je izložbe skulptura zagrebačke vajarke Marine Stoponje koja je otvorena 20.08.2019. u Crkvi Svetog Pavla u kotorskom Starom gradu. Prisutne je pozdravila kustoskinja mr Jelena Radonjić koja je rekla nešto više o radu skulptorke Marine Stoponje, a potom se uz pozdravne riječi publici obratio direktor OJU „Muzeji” Dušan Medin.

             Izložbu je otvorio Marijan Klasić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru. On je izrazio zadovoljstvo saradnjom dviju država Hrvatske i Crne Gore koje, kako je kazao, uspješno čuvaju i podstiču svoju kulturnu povezanost. Istakao je da je Kotor mjesto povezivanja i stvaranja te da su skulpture hrvatske umjetnice na pravom mjestu, upravo gdje se kamenu udahnjuje duh života.

             Na kraju se publici obratila i sama autorka izložbe Marina Stoponja, koja je istakla svoju ljubav prema kamenu i govorila koliko ona razumije kamen u kome stvara. „Teme skulptura su savremene svjetovne, sve ono što zaokuplja čovjeka. Tako da tu ima i biografskih elemenata, autobiografskih, do skulptura koje upozoravaju na uništenje nekih životinjskih vrsta, dok su pojedine skulpture rađene za sam prostor i inspirisane duhovnošću Crkve Sv. Pavla. Zanimljivost izložbe je što skulpture u jednom nivou imaju izgled jastuka. Jastuk ima jak simbolički element, jer svi se rađamo na jastuku i završavamo svoj život na jastuku. Ali, na jastuku se šapuću i neke slatke priče, uglavnom odvija se život, što i jeste tema ove izložbe Duh života” – kazala je vajarka Marina Stoponja koja je OJU „Muzeji“ poklonila i rad inspirisan rozetom na Crkvi Svetog Pavla..

            U muzičkom dijelu programa nastupio je mladi flautista Stefan Peričić izvodeći peruansku tradicionalnu kompoziciju „Kondorov let“ i „Mađarsku igru broj 5” Johanesa Bramsa.

             Organizatori izložbe su OJU „Muzeji“ Kotor i JU „Muzeji i galerije Budve“.