Kotor – Otvoreno renovirano odjeljenje Bokeljske mornarice

 

Pomorski muzej Kotor

 
 

U utorak, 17. maja 2016. godine, otvoreno je renovirano odjeljenja Bokeljske mornarice Pomorskog muzeja.

Tim povodom, na svečanom otvaranju u Palati Grgurina u Kotoru, govorio je Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore.

 

Ministar Pavle Goranovic u posjeti Pomorskom muzeju - 2

 

U okviru manifestacije „Muzej, mladost, muzika“, koja se organizuje povodom obilježavanja 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore prikazan je i film „Kolo Bokeljske mornarice“, kojim se na poseban način valorizuje ovo nematerijalno kulturno dobro.

Ministar Goranović je u svom obraćanju kazao da određena kulturna dobra Crne Gore predstavljaju toliko značajan segment ovdašnjeg nasljeđa, ali i društvene prepoznatljivosti, da je njihova vrijednost u različitim vremenima nemjerljiva.

“Jedna od takvih inicijativa, kao dio suštine kulturnog identiteta ovih prostora, svakako je večerašnje otvaranje obnovljenog odjeljenja Bokeljske mornarice, kojim će se ponuditi podrobniji uvid u bogatu ostavštinu kotorskih i bokeljskih pomoraca”, istakao je ministar Goranović uz podsjećanje da je Bokeljska mornarica od jula 2013. godine i zakonom zaštićeno nematerijalno kulturno dobro države.

„Ovo je naš zajednički doprinos obilježavanju 1000 godina crnogorske državnosti i decenije obnove naše nezavisnosti, i obaveza prema svima koji baštine vrijednosti Bokeljske mornarice“, dodao je Ministar.

 

Ministar Pavle Goranovic u posjeti Pomorskom muzeju - 1

 

Na svečanom otvaranju govorila je i Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja.

„Od večeras, u ovoj Palati Grgurina, svih 365 dana čuće se melodija kola, a svi turisti moći će da uživaju i u vizuelnom doživljaju kola, koje će se prikazivati na velikom ekranu, u obnovljenom odjeljenju Bokeljske mornarice“, kazala je Pejaković Vujošević, ističući da je ovaj značajni projekat realizovan zahvaljujući podršci Ministarstva kulture.

Prisutnima se obratio i Dušan Vuleković, autor filma „Kolo Bokeljske mornarice“, iskazavši zadovoljstvo što se ukazala mogućnost da se njegovim filmom obilježi jedan važan jubilej, te zahvalnost na prilici da radi na ovom projektu.

 

Otvaranje odjeljenja Bokeljske mornarice

 

Projekcija filma „Kolo Bokeljske mornarice“ biće svakodnevni programski sadržaj u obnovljenom odjeljenju Bokeljske mornarice, u Pomorskom muzeju.