Kotor – Prijem za delegaciju NR Kine

 

Opstina Kotor - Grb

 
 

Posjeta delegacije NR Kine Opštini Kotor

 

Predsjednik Opštine Kotor priredio je 08.07.2016. godine prijem za delegaciju NR Kine.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj saradnji između pobratimskih gradova Xi An-a i Kotora, kao i generalno o razmjeni dobara između grada Kotora i NR Kine.

 

Posjeta kineske delegacije Kotoru - 1

 

Predsjednik Opštine Kotor, dr Aleksandar Stjepčević izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što djeca “Palate mladih” iz Ksi an-a od 30. jula do 13. avgusta borave u Kotoru, učestvujući na KotorArt kotorskom festivalu pozorišta za djecu, dodajući kako su djeca uvijek izuzetni ambasadori, koji na najljepši način predstavljaju kulturu jedne zemlje.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei istako je svoje zadovoljstvo što prisustvuje ovakvoj organizaciji, i čestitao svjetski uspjeh Opštine Kotor koja se našla među 10 najboljih destinacija koje treba posjetiti u 2016. goddini, prema preporuci turističkog referenta “Lonely planet”.
On je takođe istakao značaj ove posjete, koja se održava onda kada se i obiljeđava 10 godina diplomatskih odnosa između Crne Gore i NR Kine, kao i 3 godine od pobratimljenja gradova Kotor i Xi An.
Ambasador je takođe istakao spremnost i želju NR Kine da i dalje promoviše kinesku kulturu u Crnoj Gori, te najavio otvaranje Kineskog kulturnog centra u Kotoru, o čijem je osnivanju danas diskutovano.
U sklopu ovakvog centra, svi građani Crne Gore, a i turisti koji posjećuju Kotor, imaće priliku da se upoznaju sa kineskim borilačkim vještinama, kaliografijom, kao i sa svim vrstama kineskih vizuelnih umjetnosti.

 

Posjeta kineske delegacije Kotoru - 2

 

Pored Kineskog kulturnog centra, Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei govorio je i o potencijalnoj saradnji u sferi medicine, u tom smislu da tradicionalni kineski medoti liječenja budu zastupljeni i u kotorskim medicinskim ustanovama.

Direktor Palate mladih iz Xi An-a Mao Fuping je takođe zahvalio na prijemu, i istakao svoje zadovoljstvo zbog posjete Kotoru. On je istakao da su djeca oduševljena kako Kotorom, tako i gostoljubivošću koja ih je dočekala od strane domaćina.

 

Posjeta kineske delegacije Kotoru - 4

 

U sklopu ove posjete,  Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei predsjedniku Opštine Kotor uručio je i jubilarni koverat povodom desetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i NR Kine.

 

Posjeta kineske delegacije Kotoru - 3