Kotor – Svjetski dan pozorišta

Danas, 27. marta u teatrima širom svijeta obilježava se Svjetski dan pozorišta. Ovaj dan se obilježava od 1962. godine. Pozorište je jedan od najstarijih umjetničkih izvora razonode, čija istorija traje još od Antičke Grčke, tačnije od VI vijeka p.n.e. Prvo pozorište u Kotoru, poznato kao Napoleonovo pozorište, osnovano je prije 190 godina, davne 1809. godine.

U svakom društvu, pozorište je oduvijek bilo mjesto neposrednog susreta glumaca, publike, života i lekcija koje svaka predstava nosi u sebi. Ima svojstvenu moć da nas, često na šaljiv način, natjera da razmislimo o bitnim životnim pitanjima, sagledamo život iz drugačije perspektive i probudi u nama maštu i radost poput dječje. Samo po sebi pozorište je igra, prostor dijaloga, komunakacije i slobode; idealan prostor da djeca izrastaju u velike, dobre ljude. Kao što reče poznati američki glumac i reditelj, Terens Man – Film će vam donijeti slavu, televizija novac, a pozorište će vas učiniti boljim.

U Kotoru ovaj dan obilježavamo izvođenjem predstave KAKO RASTU VELIKI LJUDI – Njegoš za djecu, u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Pozivamo vas da nam se pridružite u KC Nikola Đurković i dopustite da vam likovi ove predstave otkriju tajnu o tome kako se to postaje Veliki Čovjek. Predstava će se odigrati u Velikoj sali Kulturnog centra, u 19 časova. Cijena ulaznice je 3 eura i možete je kupiti na blagajni Kulturnog centra od 10-12 i od 17-19 časova