KotorArt Don Brankovi dani muzike – Koncert: „Tihi putokazi“

 

Logo KotorArt-a

 
 

KotorArt Don Brankovi dani muzike
Četvrtak, 6. avgust / Kotor, Crkva Sv. Pavla, 21 h
Koncert: „Tihi putokazi“

 

Povodom obilježavanja 450 godina od smrti Blažene Ozane, KotorArt organizuje koncert u četvrtak, 6. avgusta, u kotorskoj Crkvi Sv. Pavla, u čijoj blizini se ova svetica nastanila i osnovala samostan dominikanskih trećoretkinja. S početkom u 21 sat, na koncertu nastupa Crnogorski vokalni ansambl „Luča“ sa svjetovnim i duhovnim djelima muzičke renesanse. Pored moteta i madrigala di Lasa, Berda, Monteverdija, Arkadelta, na programu je i premijera domaće autorke Nine Perović, koja je kao porudžbinu Don Brankovih dana muzike komponovala „Večernju molitvu“. Tekst Antuna Sbutege čitaće glumica Varja Đukić. Partner koncerta je Ambasada Crne Gore u Italiji.

Crnogorski vokalni ansambl „Luča“ čine profesionalni i amaterski pjevači, ljubitelji vokalne umjetnosti i višeglasnog pjevanja. Podstaknuta davnašnjom željom, kao i podrškom umjetničkog direktora Don Brankovih dana muzike, prof. Ratimira Martinovića, Zorana Latković osniva ansambl početkom 2015. godine. Repertoar Luče obuhvata muzičke forme od renesanse do muzike XXI vijeka. Nastup na ovogodišnjem Festivalu KotorArt ujedno je i premijerno predstavljanje ansambla crnogorskoj i inostranoj publici.

Nina Perović, završila je osnovne i specijalističke studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Uporedo je završila osnovne i specijalističke studije kompozicije na istoj akademiji u klasi prof. Žarka Mirkovića, dok je master diplomu stekla na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Uroša Rojka. Trenutno je na doktorskim studijama kompozicije u klasi prof. Srđana Hofmana na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Angažovana je u svojstvu saradnika na Muzičkoj akademiji na Cetinju i kao profesorica klavira u podgoričkoj Muzičkoj školi Vasa Pavić. Dobitnica je više nagrada i priznanja, ukljućujući Kompositions-Preis gestiftet vom Soziale und Kulturelle Einrichtungen za kompoziciju Gusle na manifestaciji 21. Internationale Sommerakademie Prag Wien Budapest, 2011. godine. Njena djela izvođena su u Italiji, Austriji, Sloveniji i Crnoj Gori. Dobitnica je više nagrada i priznanja.