KotorArt Don Brankovi dani muzike – Održan koncert “Poljske perle”

 

Logo KotorArt-a

 

Koncertom pod nazivom Poljske perle, 19. jula u Crkvi Sv. Duha, KotorArt Don Brankovi dani muzike predstavili su poljsku umjetnost, kako kroz izvođače koji dolaze iz Poljske, tako i kroz djela poljskih autora. Violinistkinja Patricja Pjekutovska (P. Piekutowska) i pijanistkinja Ana Mjernik (A. Miernik) izvele su djela najpoznatijeg poljskog kompozitora Frederika Šopena, ali i autora koji su obilježili 20. vijek, kao što su Karol Šimanovski i Vitold Lutoslavski.

Takođe, izvedene su i kompozicije savremenih autora – Marjana Borkovskog i, u svijetu danas veoma poznatog i cenjenog, Kžištofa Pendereckog.

Partner koncerta jeste Ambasada Republike Poljske u Crnoj Gori, zahvaljujući kojoj je prije samog koncerta otvorena izložba fotografija poljskog umjetnika Januša Reclava.

 

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Biografije umjetnica

Patricja PjekutovskaPATRICJA PJEKUTOVSKA, violina, tokom sedamnaest godina karijere održala je više od 600 koncerata u 32 države širom svijeta. Diplomirala je na Muzičkom univerzitetu Frederik Šopen u Varšavi, a poslijediplomske studije završila je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu u klasi prof. Igora Ojstraha. Snimila je deset kompakt-diskova, od čega su šest s djelima poljskih kompozitora XX veka, a tri nagrađena prestižnim priznanjem Supersonic u Luksemburgu. CD s djelom Kapričo za violinu i orkestar Kžištofa Pendereckog, koji je snimila sa Simfonijskim orkestrom Poljskog nacionalnog radija, pod upravom samog kompozitora, dobio je više priznanja i nagrada. U duu violina – klavir, značajnu saradnju ostvarila je s pijanistkinjom Marijom Švajger-Kulakovskom i Beatom Biljinskom. Već pet godina nastupa na koncertima pod nazivom Od Baha do Pendereckog, izvodeći solistička djela za violinu. Kao doktor muzičke umjetnosti, profesor je na Akademiji umjetnosti u Ščećinu. Od 2012. predavač je na Međunarodnim muzičkim kursevima u Lanjcutu, a čest je i član žirija na međunarodnim takmičenjima violinista.

Ana MjernikANA MJERNIK, klavir, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Krakovu 2013. godine, u klasi prof. Anžeja Pikua, a takođe je studirala i pod mentorstvom Slavomira Zubžickog, konstruktora orguljske viole. Dobitnica je brojnih međunarodnih i nacionalnih nagrada. Kao solistkinja i kamerni muzičar, već je nastupala u šesnaest država na četiri kontinenta. Turneja u Australiji 2013. godine uključuje i njen nastup u poznatoj Sidnejskoj operi. Svoj prvi kompakt-disk sa sonatama Johanesa Bramsa i Sezara Franka objavila je 2014. godine, zajedno s violinistkinjom Patricjom Pjekutovskom. U svom repertoaru uspješno njeguje djela više od dvadeset poljskih kompozitora – Šopena, Lutoslavskog, Šimanovskog… Posebnu pažnju u svom repertoaru poklanja savremenom stvaralaštvu, pa je, s tim u vezi, premijerno izvela veliki broj djela, od kojih su neka autori posvetili upravo njoj. Nastupe Ane Mjernik zabilježile su brojne medijske kuće.