Kotorart – Mladi umjetnici pokazali zrelost i muzikalnost

U četvrtak, 25.07.2019. godine, u Crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru, održan je koncert tria, sastava: Luka Perazić (violina), Kosta Popović (violončelo) i Simo Šišević (klavir). Ovim koncertom završen je serijal koncerata KotorArt Talenti na ovogodišnjim XVIII KotorArt Don Brankovim danima muzike.

Mladi umjetnici su pokazali veliko poštovanje prema Festivalu i pruženoj prilici. Svojom uvježbanošću i muzikalnošću, sve prisutne su oduševili. Jako nam je drago da na Festivalu postoji paltforma za mlade talentovane muzičare i nadamo se da su i oni uživali. Ovo je bio poslednji u nizu koncerata koje smo posvetili mladim talentima na ovogodišnjem Festivalu. Učesnici su bili najbolji učenici muzičke škole Vida Matjan, zatim violinistkinja Nastasja Vojinović i sopranistkinja Tamara Rađenović. Svima želimo jako puno uspijeha u daljem obrazovanju, napredovanju i građenju karijera. – istakli su iz PR službe Festivala.

 Izveli su Elegični trio u g-molu Sergej Rahmanjinova, Klavirski trio u e-molu Dmitrij Šostakoviča kao i Zimu iz ciklusa Godišnja doba u Buenos Ajresu, Astora Pjacole.

Biografije umjetnika

Luka Perazić, violinista, počeo je da svira violinu s osam godina, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici, i već s dvanaest imao je prvi nastup s orkestrom, a ubrzo i prvi solistički koncert. Pohađao je seminare kod uglednih violinista i pedagoga: Romana Simovića, Kšištofa Smijetane, Vujadina Krivokapića, Marka Josifoskog, Antona Martinova, Marka Radonića, Marka Simovića, kao i seminare gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije i kvarteta Montenegro. Pohađaо је i školu Whitgift u Londonu i program za mlade talente Škole za muziku i dramu Gildhol, gdje će od jeseni nastaviti redovno školovanje. Učestvovao je na velikom broju takmičenja u Srbiji, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Češkoj i Velikoj Britaniji, gdje je osvajao uglavnom prve ili specijalne nagrade. Tokom prethodnih godina nastupao je kao solista s orkestrom na svečanom koncertu povodom proslave Dana oslobođenja Podgorice, završnom koncertu Festivala gudača u Kotoru, zatvaranju Barskog ljetopisa, na koncertu povodom jubileja Muzičke akademije na Cetinju, ali i sa združenim simfonijskim orkestrima mladih Crne Gore i Albanije. Bio je član Festivalskog omladinskog orkestra na renomiranom Festivalu u Verbijeu tokom ljeta 2017. godine.

Kosta Popović, violončelista, Muzičku školu Vasa Pavić u Podgorici upisao je sa šest godina, u klasi svog oca, prof. Mladena Popovića. Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u Italiji, Engleskoj, Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori, kao i specijalne Nagrade Tim Posner na Takmičenju gudača Whitgift, u Londonu 2018. godine. Sviranje na violončelu usavršavao je na seminarima kod poznatih pedagoga poput Aleksandra Rudina, Viktora Uzura, Rafaela Volfiša, i u radionicama kamerne muzike kod profesora: Pitera Istvuda, Tatjane Prelević, Dmitrija Prokofjeva, Rajharda Armledera. Pored solističkog sviranja, aktivno se bavi i kamernom muzikom, a kao vođa violončela orkestra Muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici bio je učesnik brojnih projekata koje je organizovala ova institucija u saradnji s Ministarstvom kulture Crne Gore i Kulturno-informativnim centrom Budo Tomović. Od septembra 2017. godine školovanje je nastavio kao stipendista škole Whitgift i omladinskog programa Škole za muziku i dramu Gildhol u Londonu, kod profesora Džonatana Fjua i Vilijama Brusa, gdje će od jeseni nastaviti školovanje kao stipendista te institucije.

Simo Šišević, pijanista, studira na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, u klasi prof. Gordona Fergus-Tompsona. Muzičku školu Petar II Petrović Njegoš u Baru počeo je da pohađa sa šest godina, u klasi prof. Maje Basarab, a školovanje nastavio u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici, u klasi prof. Anke Asanović. Usavršavao se na majstorskim kursevima Borisa Kraljevića, Jurija Kota, Đulija Potence, Ijana Džonsa, Vladimirа Bočkarjovа, Antonа Martinova. Na brojnim takmičenjima osvojio je dvije Zlatne lirе na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore, prve nagrade na takmičenju Petar Gaci u Skadru, Pijanističkom takmičenju u Tivtu, Academy Award u Rimu, kao i specijalne nagrade i Srebrne lire. Učesnik je džezfestivala Made in New York, projekata Muzičke škole Vasa Pavić, Festivala Vikend savremenog klavira u Parizu. Tokom studija bio je angažovan na „maratonskim“ koncertima i projektima s akademskim horom. Održao je resitale na Festivalu Barski ljetopis, potom u Londonu, nastupio je u klavirskom triju na završnom koncertu polaznika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Cetinju. Njegovu karijeru velikodušno su podržale Fondacije The Katheleen Trust, The Zetland, Ministarstvo kulture Crne Gore itd.