KotorArt Pjaca od Filozofa u Kotoru od 24. do 27. jula

 

 

U Kotoru će, u okviru međunarodnog festivala KotorArt, sutra započeti VIII Pjaca od Filozofa i trajaće od 24. do 27. jula 2018. godine. Ovogodišnje izdanje je zamišljeno kao četvorodnevni simpozijum na temu „Apokalipsa danas“.

Pored filozofa i književnika, programskog urednika Pjace od filozofa, Srećka Horvata, pridružit će se i sjajni gosti.

Prvog dana, 24. jula, imat ćemo priliku prisustvovati okruglom stolu gdje će Srećko Horvat držati predavanje na temu „Šta ako se apokalipsa već dogodila?“

Srijeda, 25. jul je rezervisan za Borisa Budene i temu „Kojim Jezikom govori apokalipsa?“. Trećeg dana festivala slušat ćemo Alenku Zupančić na temu „Apokalipsa je razočaravajuća“ dok ćemo poslednjeg dana slušati Franka Bifoa Berardia na temu „Drugi dolazak“. 

Na otvaranju KotorArt Pjace od Filozofa osim Srećka Horvata, učesnici okruglog stola su i Andrej Niklaidis kao i Aleksandra Savanović.

„Svakodnevno nas bombarduju vijestima o globalnim ili lokalnim katastrofama, od zagađenih plaža do nagomilane plastike koju sada čak i jedemo svakodnevno. Istovremeno, stotine hiljada izbjeglica, ratovi, ekološke katastrofe… i mogućnost nuklearnog rata. Međutim, šta ako se, koliko god to paradoksalno zvučalo, Apokalipsa već dogodila? Šta ako je svaki dan, negdje, ako ne već u Kotoru danas, nekome „kraj svijeta“? I šta ako nam upravo ta misao omogućava da preživimo Apokalipsu koja se možda već dogodila?“ – istakao je Srećko Horvat kao temu ovogodišnjeg okruglog stola na otvaranju KotorArt Pjace od Filozofa.

Ulaz za sve programe je besplatan. Od 20h na Pjaci od Kina od 24. do 27. jula. Nakon predavanja, svakog dana očekuju nas i projekcije filmova na datu temu.