Kotorska koncertna sezona: Bojan Martinović-seminar klavira u Kotoru

 

 

U periodu od 23.03.-26.03.2018. godine održaće se MASTERCLASS pijaniste BOJANA MARTINOVIĆA u Kotoru (Crna Gora). Organizator ovog masterclassa je škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” iz Kotora u okviru Kotorske Koncertne Sezone.

Seminar je otvoren za sve zainteresovane polaznike, od učenika niže i srednje škole, preko studenata do mladih profesionalaca.

Časovi će se održavati u koncertnoj dvorani muzičke škole Vida Matjan, crkvi sv.Duha.

Osim časova, planirano je i grupno predavanje na temu vježbanja, koncentracije, memorije i scene tj. javnog nastupa. Takođe, 26.03., poslednjeg dana seminara, planiran je i završni koncert polaznika.

Prijave slati na prijavavidamatjan@gmail.com do petka 16.03. Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte putem ovog maila.

 

Bojan Martinović  rođen je 26. oktobra 1981. godine na Cetinju. Potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996.godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao sa najvecom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohadjao je kurseve kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Dmitrija Baškirova, Vladimira Viardoa, Christoph Bernera, Noel Floresa i Gyrgy Nador.

Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su  Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Mikhaul Bereznitsky, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Roman Simović, Igor Perazić, Miran Begić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjalučkom filharmonijom  i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

 Na svom repertoaru ima preko 30 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP Podgorica, Dvorana Vatroslav Lisinski- Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod – Zagreb, Sava Centar Beograd, Galerija Kolarca  Beograd, Gradska kuća Subotica, Sinagoga Novi Sad, Bošnjački institut – Sarajevo) kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Kini, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj. Član je medjunarodnog udruženja pedagoga Innovative conservatoire (ICON).

U više navrata navrata držao je majstorske kurseve u Rusiji, Americi i Kini.

Tokom setone 2017/2018 nastupiće u Italiji, Rusiji, Americi.

Dobitmik je nagrade CANU.

Jedan je od osnivača medjunarodnog muzičkog festivala Espressivo i medjunarodnog pjanističkog takmičenja “Manja”. 

Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju. 

 

NAPOMENA: Kotorska Koncertna Sezona postoji od školske 2015/2016 godine i organizuje se  zahvaljujući saradnji muzičke škole “Vida Matjan” iz Kotora i međunarodnog festivala KotorArt. Kroz mnogobrojne koncerte i master class radionice, pruža đacima, profesorima i publici priliku da slušaju i uče od najvećih svijetskih imena klasične muzike. Samim tim, tokom zimskog perioda, škola postaje centar kulturnih dešavanja u gradu i omiljeno mjesto za razvoj ideja, razgovor i druženje. Do sada su Kotor i školu posjetili nevjerovatni umjetnici: Albert Mamriev, Rita Kinka, Mihajlo Zurković, Florian Koltun, Xin Wang, Antonio di Cristofano, Darko Karajić, Stefan Milenković  i mnogi drugi.