Kotorska koncertna sezona – Koncert crnogorskih klapa u čast JAKŠE FIAMENGA

 

Crkva Sv. Duha

 
 

U organizaciji Kotorske koncertne sezone i Međunarodnog festivala klapa – Perast, u ponedjeljak 07.marta sa početkom u 20h u Koncertnoj dvorani-Crkva Sv.Duha, održaće se Koncert crnogorskih klapa u čast JAKŠE FIAMENGA. Koncert pod imenom “DUŠA U KAMENU” održava se povodom 8.marta praznika žena. Od crnogorskih klapa nastupiće: ALATA, ASSA VOCE, BOKELJSKI MORNARI, INCANTO, LEGATE, LUNGO MARE, MARIS, zatim Nada Baldić, Jasminko Šetka, Jakša Fiamengo i Jasna Stijović i dr…

 

Program festivala klapa

 

Biografija
JAKŠA FIAMENGO je rođen 26. novembra 1946. godine u Komiži na ostrvu Visu. Od 1962. godine živi u Splitu, piše i objavljuje poeziju, eseje, kritike, scenarije. Član je Društva hrvatskih književnika od 1969. godine (član Upravnog odbora) i pridruženi član Hrvatskog društva kompozitora (član Upravnog odbora),.
Od maja 2008. ima status člana saradnika HAZU a od maja 2014. redovan je član HAZU. Zastupljen je u antologijama hrvatske poezije, pojedine su mu pjesme prevođene na petnaestak svjetskih jezika. Do penzije 2009. bio je urednik a dnevniku “Slobodna Dalmacija” a već dugi niz godina je urednik u Književnom krugu Split (Biblioteka suvremenih pisaca i dr.). Njegovi su stihovi uklesani u kamene ploče na Pjaci Krista Kralja u Selcima na Braču te kraj eremitaže sv. Jere na Marjanu u Splitu. O Fiamengu je 2004. godine HTV snimio zapažen dokumentarni film “Čovik od riči” (režija V. Fulgosi). Fiamengo pripada krugu najistaknutijih recentnih hrvatskih pjesnika. Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom okruženju. Za njegovo pjesništvo kritika ističe da se gotovo u cijelosti organizuje u iščitavanju arhetipskih signala podneblja. U neprestanom kontaktu s krajolikom, u kojem je bitni znak more i njegovo mnogoznačje, pjesnik se iskazuje kao pažljivi posmatrač i osluškivač njegovih vibracija, osobito onih duhovnih, temeljenih na nepresušnim tradicijskim izvorištima, trajnim inspiratorima Fiamengova poetskog iskaza. Njegova se poezija može označiti kao ustrajno ovremenjivanje prostora, odnosno oprostoravanje vremena u istoj svjetlosti mudre i tople ideje vječnog Sredozemlja.
Odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999.), dobitnik je niz nagrada i priznanja: državna nagrada “Vladimir Nazor” za književnost (1998.), nagrada DHK „Tin Ujević“ za pjesničku knjigu godine (Jeka, 2010.) te Nagrada Županije splitsko-dalmatinske (2005.), Nagrada grada Splita (1997.) i Nagrada grada Komiže (godišnja 1997. i za životno djelo 2006.), Medalja grada Splita (2006.), Maslinov vijenac na manifestaciji “Croatia rediviva” u Selcima na Braču (1993.), plaketa “Hanibal Lucić” na međunarodnim Sonetnim danima u Hvaru (2001., prvi dobitnik!), plaketa “Vladimir Nazor” u Postirama na Braču (1998.), statua “Mila Gojsalić” na Danima Mile Gojsalić u Kostanju (2005.), Paketa Festivala dalmatinskih klapa u Omišu (najviše festivalsko odličje, 2005.), plaketa “Dobrojutro more” (za izniman doprinos hrvatskoj književnosti) u Podstrani kod Splita, 2006., statua “Šansonjer” za unapređenje dalmatinske šansone na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku (2006.), nagrada “Plavo pero” za poticanje, jačanje i očuvanje svijesti o vrijednostima mora, hrvatskog Jadrana posebice (SSM Ltd, 2008.), Nagrada za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi (direkcija Piano–Festival Split, 2008.), priznanje za afirmaciju vinogradarstva i vinarstva putem umjetnosti, sabatina, Trogir (2009.), nagrada „Josip Sever“Jutra poezije u Zagrebu (2010.), Povelja „Visoka žuta žita“ za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti u Drenovcima (2012.) i drugih. Godine 2014. dobitink je nagrade za životno djelo u novinarstvu. Za zasluge u kulturi 2007. uručena mu je plaketa “Počasni građanin općine Podstrana”, a od 2014. počasni je građanin opštine Šolta
Fiamengo je pridruženi član Hrvatskog društva kompozitora. Niz njegovih pjesama konponivano je i pjeva se u izvođenju najistaknutijih imena hrvatske estrade te klapa, horova i dječjih ansambala, mnoge od njih su osvajale nagrade na festivalima, osobito za tekstove, a dobitnik je i dvije prestižne diskografske nagrade “Porin” 2002. i 2007. te tiražne “Zlatne ptice” Croatia Recordsa. K tome, Fiamengo je autor teksta mjuzikla za djecu: “Morsko more” (režija M. Carić, praizvedba 1987. godine na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku). Dokumentarni flm “I Palača rodi Grad” (dva izdanja) po njegovu scenariju u režiji M. Mateljana dobitnik je osam međunarodnih nagrada (svečana praizvedba 1998. u Palači UNESCO-a u Parizu). Njegovu poeziju i druge tekstove za djecu dramatizovao je i režirao L. Vindakijević kao lutkarsku igru „More iz ormara“, dobitnicu nekoliko lutkarskih nagrada (praizvedba u listopadu 2010. u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu).