Kotorska Koncertna sezona – Solistički nastup Jadranke Jovanović

 

Otvaranje Kotorske Koncertne sezone, ove godine je rezervisano za poneđeljak, 20.11.2017. sa početkom u 20h, u crkvi sv. Duha, koncertnoj dvorani muzičke škole, kada će svoj solistički nastup izvesti čuvena operska diva, Jadranka Jovanović. Ovo je treće izdanje Kotorske Koncertne sezone koju organizuje Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” iz Kotora u saradnji sa međunarodnim festivalom KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Koncert predstavlja poklon gradu Kotoru, budući da je otvaranje sezone rezervisano za dan uoči proslave Dana Opštine Kotor i ulaz je besplatan.

“Divno je imati priliku i čast slušati umjetnicu kakva je operska diva Jadranka Jovanović, upravo na svečanom koncertu povodom otvaranja treće Kotorske Koncertne Sezone. Nadam se da će publika uživati  u ovom i u svakom narednom koncertu a đaci i profesori škole takođe u seminarima koje pripremamo za njih. Jadranka Jovanović predstavlja jedno od vodećih imena u svijetu solo-pjevanja, gospođa nevjerovatne karijere i zato Vas pozivam da zajedno uživamo u njenom nastupu u Kotoru, u ponedeljak 20.11. sa početkom u 20h. “ – istakla je direktorica muzičke škole, Laura Jovanović.

Organizacioni tim Kotorske Koncertne Sezone najavljuje bogatu sezonu kako dječijih, školskih koncerata, tako i gostujućih umjetnika iz regiona i svijeta. Takođe, nastavljaju sa praksom da što više umjetnika koji dođu da predstave svoju umjetnost, takođe i održe seminar za sve đake kako bi stekli neophodno iskustvo, vještine i znaje za budući život muzičara. Sve informacije o koncertima I seminarima možete naći na facebook stranici muzičke škole Vida Matjan kao i na sajtu www.vidamatjan.me

 

JADRANKA JOVANOVIĆ već godinama važi za sinonim vokalne umjetnosti u Srbiji. Respektabilan ugled u svjetskim umjetničim krugovima ostvarila je prije svega  nastupima na preko 120 svjetskih operskih i koncertnih pozornica, od Pekinga do Meksiko Sitija, i od Palm Biča do Sibira, među kojima se izdvajaju: Milanska „Skala”, „Teatar Liceo” u Barseloni, „Teatar Masimo” u Palermu, „Mocarteum” u Salcburgu, „Teatar Munisipal” u Rio de Žaneiru, „Bunka Kaikan” u Tokiju, „San Karlo” u Lisabonu, „Teatar Komunale” u Firenci, „Teatar Ređo” u Parmi, Opera u Nici, Festival „Žorž Enesku” u Bukureštu, „Glen Guld” dvorana u Torontu, „Teatar Belini” u Kataniji, Rosinijev Festival u Pezaru, atinski „Irodion”, „Kenedi Centar” u Vašingtonu, „Karnegi Hol” u Njujorku… Ostaće upamćena i kao prva Karmen na Bliskom Istoku, u Arapskim Emiratima. U svojoj dosadašnjoj, trideset i sedam godina dugoj karijeri, ostvarila je preko 2140 nastupa u operama i na koncertnim podijumima.

Sarađivala je sa najvećim svjetskim dirigentima: Klaudijom Abadom, Rikardom Šaijem, Ričardom Boningom, Rikardom Mutijem, Antonijom Gvadanjom, Mauricijom Arenom, Aleksandrom Rahbariem, Eduardom Matom, Klaudijom Šimoneom, Isakom Karabčevskim, Đulianom Karelom, Donatom Rencetijem, Romanom Gandolfijem, Jan Latam Kenihom…

I sa istaknutim pjevačima: Plasidom  Domingom, Hozeom Karerasom, Peterom Dvorskim, Hozeom Kurom, Ruđerom Rajmondijem, Rokvelom Blejkom, Pjerom Kapučilijem, Đuzepeom Đakominijem, Bonaldom Đajotijem, Dimitrom Petkovim, Anđelom Romerom, Nikolom Martinučijem, Robertom Hejlom, Alanom Fondarijem, Renatom Bruzonom, Robertom Frontalijem, Eduardom Tumađanom, Vilijamom Mateucijem, Marijom Frangulisom, Vorenom Mokom…. Mirelom Freni, Evom Marton, Elenom Obrascovom, Agnes Balcom, Kristinom Vajdinger, Edom Mozer, Elizabetom Matos, Lučijanom Serom, Ćećilijom Gazdijom, Marijom Biješu, Stevkom Efstatijevom, Džejnis Bard, Elenom Suliotis, Danijelom Desi..

     Otpjevala je preko 70 uloga iz opera i vokalno-instrumentalnih djela, od kojih su najupečatljivije: Abigaila,  Pepeljuga,  Santuca,  Eboli,  Karmen,  Amneris,  Đovana Sejmur,  Princeza de Bujon, Adalđiza,  Izabela,  Preciozila,  Grofica Marica, Silva, Komponist,  Verdijev „Rekvijem”…

Rođena je u Beogradu, gdje je na Fakultetu muzičke umetnosti stekla dvije univerzitetske diplome: na teoretskom odsjeku, i na odsjeku za solo pjevanje. Na odsjeku za solo pjevanje je i magistrirala.

Zanimljivo je da je već na početku njene internacionalne karijere kritičar lista „Mesađero Veneto” iz Trsta napisao „da joj ništa ne nedostaje da bi bila prava primadona”.

Njena međunarodna karijera započela je u milanskoj „Skali” gdje je pjevala u operama „Karmen” i „Andre Šenije” sa dirigentima K. Abadom i R. Šaiem. U istom teatru pjevala je naslovnu ulogu u operi „Orfej”, L.Rosija, na prvom svjetskom izvođenju ovog djela. Jadranka Jovanović je u muzički život svoje zemlje uvela čitav niz inovacija, tematski osmišljenjih koncerata, počev od prvog, pod nazivom „Vek i po srpske solo pesme”, zatim „Veče Verdijevih Diva”, „Veče francuske muzike”, „Verdi –Šekspir”, „Veče Rosinija”, „Svetski muzički biseri”, prvo predstavljanje španske zarzuele u Srbiji, kao i režirane koncerte solo pjesama („Puškinijana”, za koju je dobila nagradu ruskog Ministarstva kulture za poseban doprinos u godini obilježavanja 200 godina od rođenja Puškina; „Ciganski romansero”…) koji su bili i kostimirani, a svojom režijskom postavkom i obradom zašli u suštinu poetsko-muzičke dramaturgije, predstavljajući apsolutnu novinu, kojom je napušten vjekovni stereotip  takozvanog „liberabenda”.

Na prostoru bivše Jugoslavije prva je izvela veliki broj muzičkih rariteta, nepoznatih djela, arije iz opera: „Pepeljuga”, „Armida”, „Žena s jezera”, „Semiramida”, „Opsada Korinta” (Đ.Rosinija), Ofenbahovu „Perikolu” , Majerberove „Hugenote” , španske „Zarzuele”…

Do sada je realizovala 10 cjelovečernjih solističkih koncerata u sali Kolarčeve zadužbine, kao i  5 solističkih koncerata u beogradskom „Sava Centru”, i više od 170 solističkih koncerata širom zemlje i svijeta,  uvijek u prepunim dvorana sa osmišljenim i inovativnim programima,  kroz koje je pokazala i svoj veliki istraživačko-muzikološki rad, predstavljajući apsolutne repertoarske novine na našim prostorima (pjesme na jidiš jeziku, kineskom, švedskom, bugarskom, grčkom, muziku sa Islanda, pjesme iz Koreje, sa posebnim akcentom na srpsko muzičko stvaralaštvo).

Tokom višedecenijske internacionalne karijere, ni jedan njen nastup na koncertnim podijumima svih meridijana (od Karnegi Hola do Njižnjeg Novgoroda ) nije prošao bez prezentacije srpske umjetnosti.

Na Gala koncertu slavnog Plasida Dominga u Beogradu 2014. u „Kombank Areni” bila je počastvovana da u svom rodnom gradu bude njegov specijalni gost.

  1. godine objavljena je knjiga „Recondita armonia“ uvaženog italijanskog muzičkog kritičara Bruna Baudisona posvećena operskim umjetnicima koji su ostavili neizbrisiv trag u italijanskim operskim kućama u posljednje tri decenije. Značajno mjesto u ovoj knjizi pripalo je Jadranki Jovanović.

  • Za ulogu Santuce u operi “Kavalerija Rustikana” P. Maskanjija dobila je godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije, za najuspješnije muzičko – izvođačko ostvarenje 1994. godine.

  • 2006. godine dobila je “Zlatni beočug” za trajni doprinos kulturi Beograda.

  • 2015. godine dobila je Izuzetnu Vukovu nagradu za 2015. godinu – za poseban doprinos kulturi Srbije.

Učestvovala je u mnogobrojnim radio – televizijskim emisijama (Rai, Rai III, TV Sicilija, BiBiSi, Kanalu 5, TV Katania, TV Kagljari, TV Portotož…) kao i u specijalnim emisijama posvećenim njenom radu. Za Radio Beograd snimila je operu „Kleopatra’’ M. Logara. Premijerno je izvela i snimila dvije arije iz opere „Hasanaginica’’ R. Kambaskovića, specijalno rađene u vidu spotova za emisiju ’’TV Premijera’’ klasične muzike, na RTS-u.

Pored „Sjajno izbrušenog glasa, sa frazama koje su interpretirane zbunjujućom lakoćom plasirane sa prvoklasnim talentom” (Nice Matin-Francuska) kritičari širom svijeta uvijek su  isticali i njenu „Briljantnu scensku pojavu” (Ciriški „Linz Cajtung”).