„Kozocid“ na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću


Predstava „Kozocid“, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, biće igrana u petak 29. novembra 2019. godine, u 20 sati, na sceni Nikšićkog pozorišta, u okviru takmičarske selekcije 16. izdanja Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019. Tekst i režiju potpisuje Vida Ognjenović.

Uz našu predstavu, u konkurenciji ovogodišnjeg festivala u Nikšiću, našli su se i komadi: „Kauboji“ Teatra Exit iz Zagreba, „I svaki put kao da je prvi“ u produkciji Kruševačkog pozorišta i Art teme iz Beograda, „Smrt i djevojka“ Crnogorskog narodnog pozorišta, „Ay, Carmela“ Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i „Gospodska krv“ Nikšićkog pozorišta.

Za polaziše svoje nove drame, Ognjenović je uzela događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet plana obnove nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Stručnjaci su tada procijenili da bi u planinskim krajevima zemlje trebalo razvijati drvnu industriju. Da bi se za to stvorili uslovi, morale su biti istrijebljene koze jer su, prema njihovim proračunima, nanosile veliku štetu obnavljanju šuma. U siromašnim seoskim domaćinstvima to je odjeknulo kao kazneni pohod…  

Igraju:  Milivoje Mišo Obradović,  Igor Đorđević, Mladen Nelević, Dejan Đonović, Dubravka Drakić, Davor Dragojević, Pavle Ilić, Goran Slavić, Danilo Čelebić, Stevan Radusinović, Ivana Mrvaljević, Miloš Pejović, Branka Femić-Šćekić, Jelena Simić, Katarina Krek, Omar Bajramspahić, Željko Caja Radunović, Maja Šarenac, Dragan Račić, Pavle Popović; statisti: Slavka Nelević, Olga Lalović, Zoran Rakočević, Darko Bjelobrković i Novak Tomović.

Pored Vide Ognjenović, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, asistent reditelja Zoran Rakočević, asistentkinja scenografa Vladislava MunićCunnington i asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 − 2 =