„Kozocid“ u takmičarskoj selekciji festivala u Brčkom

Višestruko nagrađivani autorski projekat Vide Ognjenović „Kozocid“, sa  Večernje scene Gradskog pozorišta, biće igran u utorak, 26. novembra 2019. godine, u 19:30 sati u Domu kulture u Brčkom, u okviru takmičarske selekcije 36. Susreta kazališta/pozorišta Bosne i Hercegovine.

Izbor predstava za ovogodišnje izdanje ugledne teatarske manifestacije u Brčkom uradio je glumac i profesor Vlado Kerošević, a u jakoj konkurenciji za nagrade, pored naše produkcije, nadmeću se i: „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Majka ili sve lutke idu u raj“ Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), „Pijana noć 1918“ Narodnog pozorišta Tuzla, „Pink Moon“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, „Kiklop“, Gradskog kazališta „Gavella” iz Zagreba, „Sjećašli se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i „Petrijin venac“, Ateljea 212 iz Beograda. Festival će biti završen 29. novembra, a o nagradama će odlučivati žiri u sastavu: glumac Joško Ševo, profesor Radovan Knežević i dramski pisac Almir Imširević.

Za polaziše drame „Kozocid“ Vida Ognjenović je uzela događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Osnovna ideja djela je da pokaže kako svaka ideologija koja se odvoji od čovjeka i postane sama sebi i sredstvo i cilj, propada upravo na humanoj ravni čiju kreativnost nastoji da ukroti.  

Igraju:  Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Mladen Nelević, Dejan Đonović, Dubravka Drakić, Simo Trebješanin, Pavle Ilić, Goran Slavić, Danilo Čelebić, Stevan Radusinović, Ivana Mrvaljević, Miloš Pejović, Branka Femić-Šćekić, Jelena Simić, Katarina Krek, Omar Bajramspahić, Željko Caja Radunović, Maja Šarenac, Dragan Račić, Pavle Popović; statisti: Slavka Nelević, Jelena Odalović, Zoran Rakočević, Darko Bjelobrković i Novak Tomović.

Pored Vide Ognjenović, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, asistent reditelja Zoran Rakočević, asistentkinja scenografa Vladislava MunićCunnington i asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković.

Podsjetimo, naša predstava je na 64. Sterijinom pozorju osvojila čak četiri nagrade – Vidi Ognjenović pripala je Sterijina nagrada za tekst savremene drame, Igoru Đorđeviću za glumačko ostvarenje, Geroslavu Zariću za najbolju scenografiju, dok je ansambl „Kozocida“ dobio i nagradu publike za najbolju predstavu (prosječna ocjena 4,66).

Generalni pokrovitelj gostovanja u Brčkom je kompanija CEDIS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =