Kraljevsko pozorište – Premijerno odigrana komedija Balkan boysČuo se sinoć u teatru na Cetinju iskren  i glasan smijeh. Tokom dva sata koliko traje nova predstava Balkan boys,  u pozorište se vratila komedija, onakva kakva treba da bude: postavljena uz žrtvu i trud, ona u koju je uložen ogroman talenat, koja vibrira i pokreće. Publika je prepoznala i onu njenu tešku stranu- koja vuče razloge iz stvarnosti, tanano upletenu u odličan humor, emotivno naličje ove priče. Zajedno sa međunarodnim timom glumaca, uspio je u svojoj namjeri reditelj Siniša Evtimov. Sudeći po rekcijama publike, pošlo mu je za rukom, u tako zahtjevnom žanru, prevarena očekivanja , obesmišljene snove i odlazak iz svoje države, postaviti tako da se toj gorčini uspijemo slatko nasmijati.

„Svaka nova izvedba biće još bolja i veća, to je pozorište, momenat, kada imaš dobru konekciju sa publikom , onda se dese strašne stvari.Večeras sam srećan, vidjeli smo kakve su reakcije publike kada smo imali progone, a noćas se samo potvrdilo sve u šta sam vjerovao zajedno sa svojom ekipom. Kada govorim o radu u Zetskom domu, to mogu činiti samo u superlativu. Ova predstava nastala je u okviru ADNICH projekta, prošle godine radio je sa dijelom ove ekipe glumaca reditelj Diego de Brea. Ove godine riješili su da urade nešto drugačije, osobito za ovaj teatar koji ima svoju estetiku i orjentaciju. Teatar je ogledalo života, ono što ja hoću je da ispričam običnu priču, o običnom čovjeku. Ono što je teško gledamo na dnevniku svaki dan, ali teatar je tu da ispriča priču, ali i da uživamo u njemu“, kazao je nakon premijere reditelj Siniša Evtimov.

„Ovo je ozbiljna komedija. Na smiješan način baviš se jako ozbiljnim temama. Migracije, siromaštvo, odnosi u porodici. Siniša Evtimov uradio je sve na pravi način, vidjelo se to po reakcijama publike“, zaključio je dramaturg Rajko Radulović.

Ekipi momaka sa Balkana nije bilo dato da se ožene, rade i žive od svog rada tamo gdje su rođeni. Kao rješenje im se jedino učinio logičnim odlazak u Austriju. Život ih je doveo u noćni klub „Gazela“, kod Madam Džuli. Rodila se tu ideja. Prateći lude snove, slijedeći nju- ideju, zajedno, uspjeli su isplivati. Najvažnije- pobijediti sebe. Reditelj Siniša Evtimov, uradio je adaptaciju teksta i  suočio karaktere sa njihovim slabostima i porazima. A oni: Atanas Atanasovski i Valentin – Tino Kostadinovski (Sjeverna Makedonija), Peđa Marjanović (Srbija),  Mak Čengić (Bosna i Hercegovina), kao i : Julija Milačić Petrović Njegoš, Stevan Vuković, Pavle Prelević  i Lara Dragović (Crna Gora), spojeni u konceptu Art Geto, ubijedili su nas svojom glumom. Peđa Marjanović, glumac iz Srbije, odigrao je Ramba, momka sa Cetinja, uspijevši da od prvog do poslednjeg momenta govori kao da je to njegov grad, i da u sebi ima svu tu njegovu čuvenu autentičnost.

Predstava “Balkan boys” nastala je po motivima teksta “Ladies Night” Antony Mekkartena i Stivena Sinklera,kao i filmskog scenarija “The Full Monty” Stivena Bofoja, a reprizna izvođenja su na repertoaru  8. 9. i 10. avgusta. Kostimograf u predstavi je Lina Leković, a inspicijent Nikola Tomić. Predstava „Balkan boys realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu 2018-2020. , a bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana. Projekat ADNICH okupio je pet partnera iz tri pomenute zemlje, a Kraljevsko pozorište Zetski dom je lider.