Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ – Bogat februarski program

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U utorak, 2. februara 2016. godine održana je pres konferencija u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ sa Cetinja povodom najave februarskog repertoara i novih programskih segmenata koji očekuju publiku u narednom periodu, a u produkciji su ove kuće. Na pres konferenciji su govorile PR producentkinje Danijela Radulović i Marija Nikčević.

Producentkinja Marija Nikčević najavila je pozorišne predstave koje će se igrati u februaru, među kojima je i predstava “Dnevnik ludaka“ u režiji Mirjane Medojević, koja će biti izvedena večeras u 20h u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“. U petak 12. februara u 18h biće izvedena i predstava Mirka Radonjića, „Ivica i Marica“. Produkcije ove kuće zabilježiće i dva gostovanja, pa će pozorišna predstava „Dnevnik ludaka“ 5. februara gostovati u Crnogorskom narodnom pozorištu, a predstava „Tigar“ u režiji Petra Pejakovića će biti izvedena 23. februara u Centru za kulturu Gracija Petković u Tivtu. Takođe, najavljeno je i da će 18. i 19. februara u „Zetskom domu“ biti upriličene projekcije filmova reditelja Živka Nikolića, pa će publika imati priliku da „Ljepotu poroka“ vidi na velikom platnu u četvrtak, 18. februara, a Nikolićeve kratke filmove u petak 19. februara u 20h.
Nastavlja se i rad na kreativnim radionicama „Jedan čin“, „Kratki rezovi“ i „Kapital za djecu“, pa je producentkinja Danijela Radulović podsjetila da su radionice i dalje otvorene za publiku. Ona je istakla da proces rada na radionici Jedan čin koju vodi dramaturg i pisac Ljubomir Đurković, napreduje zahvaljujući akrivnim učesnicima i polaznicima radionice koji doprinose sugestijama, donošenjem materijala, priča, fotografija u vezi sa temom „Kapitalizam – Humanizam – Jelena Savojska“ i time zajedno sa piscem i timom dramaturga kreiraju novo dramsko djelo. Na radionici sa Ognjenom Spahićem, učesnici pišu kratke priče od kojih će, na kraju radnog procesa, najbolje biti selektovane i publikovane u knjizi. Novi članovi mogu prisustvovati i, u dogovoru sa piscem-mentorom, učestvovati u samom pisanju. Najavljena je i radionica „Kapital za djecu“ koju će u ovom mjesecu obilježiti konkretniji rad reditelja Petra Pejakovića sa djecom. To znači da će iz procesa upoznavanja sa scenom i pozorištem, od sad pa nadalje djeca raditi na predstavi koju će publika imati priliku da vidi u okviru dječijeg segmenta predstojećeg MIT Festivala 2016.
Novina za mjesec februar je i Pozorišna Emisija „Mali noćni razgovori o klatnu i štedljivim sijalicama“ koju će voditi The Books of Knjige. Buksovci će 16. februara u 20h realizovati ovaj novi koncept u „Zetskom domu“ koji će počivati na interaktivnoj komunikaciji koja će biti obojena crno­humornim notama, ali će se svakom segmentu projekta, tj. svakoj posebnoj temi pristupiti tako što će se čuveni Gajo, Goran, Popaj i Zonjo na sebi svojstven način baviti sociološkim, kulturološkim, psihološkim, filozofskim, ekonomskim i drugim aspektima života u Crnoj Gori i u okruženju.

Još jedna od novina je i ‘’Pozorišna kuhinja’’, projekat koji se fokusira na uključivanje domaćica sa Cetinja u aktivnosti Kraljevskog pozorišta i to kroz spremanje domaćih proizvoda iz njihove kuhinje. Autori odabranih specijaliteta imaće priliku da tokom pozorišne sezone budu dio tima pozorišta, a njihovi specijaliteti dio koktela nakon predstava u Kraljevskom pozorištu Zetski Dom. Sve autore odabranih specijaliteta očekuju novčane nadoknade za uloženi rad i trud.
Nikčević i Radulović su najavile i da nas u martu očekuje premijera pozorišne predstave „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ u režiji Dijega de Bree, a u narednom periodu i predstave „Leptir“ u režiji Andraša Urbana, a po pobjedničkom tekstu Aleksandra Radunovića Popaja. Iz „Zetskog doma“ najavljuje se i gostovanje čuvene španske teatarske grupe La Fura Dels Baus u okviru MIT Festivala 2016.

 

VIŠE INORMACIJA O UČEŠĆU U POZORIŠNOJ KUHINJI
MOŽETE VIĐETI AKO KLIKNETE NA FLAJER

Pozorisna kuhinja