Kraljevsko pozorište “Zetski dom” Cetinje – Izvještaj sa press konferencije

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

Povodom najave novembarskog repertoara Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, ali i najave premijere predstave „Dnevnik ludaka“ u režiji Mirjane Medojević, održana je pres konferencija u pozorištu, danas u 11h. Na konferenciji su govorili rediteljka Mirjana Medojević, glumac Zoran Vujović, kao i PR producentkinje Danijela Radulović i Marija Nikčević. Presu su prisustvovali i predstavnici crnogorskih medija.

Predstava Dnevnik ludaka - 3Uvodeći u priču o procesu rada na predstavi „Dnevnik ludaka“ koja je rađena po Gogoljevoj pripovjetci, rediteljka Medojević najprije je istakla zadovoljstvo što je imala priliku da radi upravo na ovom tekstu koji ocjenjuje izuzetno aktuelnim. ‘’Zašto ludak, je li ludak, šta ako nije ludak, pitanja su sa kojima smo se svakodnevno suočavali. Opet ću Nabokova pozvati u pomoć: ne možete čovjeka dovesti u apsurdu situaciju, ako je čitav svijet u kom on živi apsurdan. Ciljam na to da je biti ludak veoma relativan pojam. Uvijek se postavlja pitanje lud u odnosu na koga i prema čijem sudu? O tome od mene svakako bolje govori From. Ali čijenica je da ta ideja o normalnom pojedincu u nenormalnom društvu osnovno polazište ove predstave”.

Glumac Zoran Vujović pohvalio je rad rediteljke i istakao da se radi o mislećem pozorišnom autoru uz kog je, uprkos tome što nije mislio da će nekad raditi monodramu, uspio da u ovoj ulozi sumira sve što je kao glumac iskusio kroz trinaestogodišnji rad.

Predstava Dnevnik ludaka - 4Producentkinja Marija Nikčević napomenula je da će se premijera održati 11. novembra u 20h, te da će reprizna izvođenja uslijediti u naredna dva dana – 12. i 13. novembra u istom terminu.

Najavljen je i repertoar za mjesec novembar, pa je PR producentkinja Danijela Radulović upoznala je novinare sa programima koje Kraljevsko pozorište nudi za ovaj mjesec. Najavljene su radionice „Jedan čin“ sa dramaturgom i piscem Ljubomirom Đurkovićem koja će biti održana 22. novembra u 20h, kao i radionica „Kapital za djecu“ u okviru koje će reditelj Petar Pejaković sa cetinjskom djecom raditi i otpočeti proces stvaranja predstave za dječiji segment MIT Festivala 2016. Radulović je najavila i projekciju filma „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ koja će u Kraljevskom pozorištu biti održana 17. i 18. novembra u 20h.

Dječija predstava „Ivica i Marica“ u režiji Mirka Radonjića biće izvedena 25. novembra u 13h i 26. novembra u 11h i 15h. Takođe, cetinjskoj publici će po prvi put biti predstavljen i pozorišni projekat „Dvije“ u režiji Radmile Božović i Gorane Marković, 23. novembra u 20h.
Učesnici pres konferencije pozvali su publiku da isprati sve programe Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ za ovaj mjesec i istakli posebno zadovoljstvo u vezi sa premijerom predstave „Dnevnik ludaka“, prve u nizu premijera najavljenih za tekuću sezonu.

 

Predstava Dnevnik ludaka - 5