Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje – Najavljena nova pozorišna sezona

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U utorak, 6. oktobra 2015. godine održana je pres konferencija u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ sa Cetinja povodom najave nove pozorišne sezone i programskih segmenata koji očekuju publiku u narednom periodu, a u produkciji su ove kuće. Predstavljena je dugoročna strategija rada koja se dijelom oslanja na nagradu EU fonda Creative Europe za projekat Collective Plays, koju je Kraljevsko pozorište dobilo kao jedan od aliplikanata. Na pres konferenciji su govorili: umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Lidija Dedović, dramaturg Aleksandar Radunović Popaj, reditelj Petar Pejaković, kao i PR producentkinje Danijela Radulović i Marija Nikčević.

 

Press

 

Umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Lidija Dedović je između ostalog kazala da je novi plan Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” podržan i nagrađen od prestižnog Fonda EU Creative Europe, zajedno sa 6 država Evrope.

Podrška se odnosi na novu strategiju u teatru koja se naziva “ZAJEDNIŠTVO I NOVA KREATIVNA PORODICA”. U cilju širenja humanizma, boljeg čovjeka i boljeg društva, uprkos opštoj propasti čovječanstva koja prijeti, nagrađeni smo za jasnu i tematski određenu strategiju. Najprije za segment ZAJEDNIČKE DRAME, a zatim se podrška EU fonda našla i za određene i već najavljene i podržane: produkcije, koprodukcije, kao i nove teatarske segmente koji će raditi na razvijanju društvene svijesti o značenju kulture ne samo u teatru, već u svim oblastima života: obrazovanju, prosvjeti i edukaciji, saobracaju, međuljudskim odnosima, hrani, zdravlju, dijalogu, literaturi, nauci, ophođenju, razmisljanju, osjećajnosti…, kazala je Lidija Dedović.

U nastavku prezentovanja programa nove pozorišne sezone, Lidija Dedović je govorila o radionicama sa crnogorskim piscima Ljubomirom Đurkovićem, Ognjenom Spahićem, i rediteljem Petrom Pejakovićem, zatim o produkcijama i koprodukcijama crnogorska drama kroz tekstove Ljubomira Đurkovića i Aleksandra Radunovića, kao i njihovom radu na ovim dramama sa evropski priznatim majstorima režije.

 

                         Sezona 2015-2016.

 

Produkcija

CRNOGORSKA DRAMA

– Aleksandar Radunović „Leptir”
režija – Andreaš Urban
premijera aprila 2016.

– Ljubomir Đurković „ Pisac porodnične istorije ” –dio EU projekta
režija – Arpad Šiling –
premijera oktobar 2016

SVJETSKE DRAME

– Vladimir Nikolajevič Gogolj „Dnevnik jednog ludaka ”
režija– Mirjana Medojevic

premijera 11. novembar 2015.

– Ken Kesey „Let iznad kukavičjeg gnijezda” –dio EU projekta
režija i dramatizacija – Diego de Brea

premijera 25. februara, 2016

 

– “Kapital za djecu”- Petar Pejaković sa djecom
premijera 25 aprila 2016.

Koprodukcije

Predstave:

– Antoine De Saint Exupery “Mali princ” –dio EU projekta
režija i koreografija:Istvan Saab
premijera 27.juna 2016. MIT festival

– Josip Kosor „Maske na paragrafima ” režija Branko Brezovec
Koprodukcija:
Crna Gora „ Kraljevsko pozorište Zetski dom ”,
Hrvatska „ Festival Eurokaz Zagreb”
Slovenija „Neta festival” i festival „EX Ponto Ljubljana”
25. septembra EX Ponto, reprise 26. I 27. septembra
30.septembra Zagreb,
oktobar Kraljevsko pozoriste

– Pisci Simona Semenič, Blagica Spasevska, Aleksandar Radunović „Tradicija (ni)je važna ”
Ombnibus predstava
Koprodukcija Crna Gora „ Kraljevsko pozorište Zetski dom ”, Slovenija „ Festival EX Ponto Ljubljana” i „ Neta festival ” Makedonija „Teratar Komedija Skoplje ”,
Premijera septembar 2016. Ljubljana

 

Javni poziv