Kraljevsko pozorište “Zetski dom” Cetinje – Premijera predstave “Dokle pogled seže”

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 

 

Premijera predstave “Dokle pogled seže”, koju po autorskom tekstu režira vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling, biće događaj koji će u ponedjeljak veče započeti pozorišnu sezonu u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Dramaturški tim predstave Dokle pogled seže čine: Bence Biro, Kata Đarmati, asistent reditelja je Mirko Radonjić, muziku potpisuje Nina Perović,  izvršna producentkinja je Nataša Božović, a glumačku podjelu čine: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić I Aleksandar Gavranić.

 

predstava-dokle-pogled-seze-1

 

Predstava, koja će premijerno biti izvedena u ponedjeljak, 31.oktobra, kako navode u Zetskom domu, biće iznenađenje, komad potpuno drugačiji od onog već viđenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao, najprije tekst, a onda i sam proces rada sa glumcima. Prije uobličavanja prvih ideja dramaturzi su  boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti, najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima, istoričarima, nevladinim sektorom. Sa te pozicije, prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi – tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići. Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst.

 

predstava-dokle-pogled-seze-2

 

“Arpad čini da se osjećamo kao umna,  stvaralačka, kreativna  bića, a ne da se glumac osjeća kao rekviziter jer zajedno stvaramo koncept. Redukcija scenografije, svjetla, kostima dovodi do pojačavanja naših međuljudskih odnosa jer ovo je prije svega čin koji se stvara između ljudi. Poslije duže vremena osjećam se značajno i potrebno u projektu, osjećam se kao da doprinosim i stvaram. Zahvaljujem se Arpadu što nam je omogućio taj osjećaj”, kazao je govoreći o procesu stvaranja teksta i predstave glumac Aleksandar Gavranić.

 

predstava-dokle-pogled-seze-3

 

“Lijepo je kada jezička barijera nije barijera već spona. Arpad je neko ko zna da radi sa glumcem i mi govorimo istim jezikom. Nema scenografije ni kostima koji potpomažu, ogoljen si na sceni i ono što daš, to si dao u tom trenutku, sada nas čeka naporan posao do premijere“, kazala je Nada Vukčević, glumica.

“Prvi put se toliko radujem nekom procesu, ne postoji umor, postoji ova ekipa i ono što zajedno stvaramo, računajući da će izazvati emocije, otvoriti velika pitanja i možda dovesti do pravih odgovora“, smatra glumac Dušan Kovačević.

 

predstava-dokle-pogled-seze-4

 

Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe, budući da je Zetski dom dobitnik nagrade ovog fonda za projekat “Collective Plays”, kao i za novu strategiju “ZAJEDNIŠTVO I NOVA KREATIVNA PORODICA”, čija je ideja vodilja udruživanje i zajedništo. Nagrada EU Fonda ima za cilj promociju “polivokalnih“ pozorišnih metoda što  podrazumijeva osim zajedničkog rada na stvaranju teksta i povezivanje različitih saradnika iz inostranstva sa našim umjetnicima.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × one =