Kraljevsko pozorište Zetski dom – Koncert Danijela Cerovića


U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u petak, 14. februara 2020. godine, sa početkom u 20h biće izveden koncert gitariste

DANIJELA CEROVIĆA


Program:

Sylvius Leopold Weiss (1678 – 1750) :

“Tombeau sur la Mort de Comte d’Logy”

“L’infidiele” Svita br.23, a minor
Entrée – Courante – Sarabande – Menuet – Musette – Paysanne

Svita br. 23, F dur “Le fameux Corsaire”:
Allemande – Courante – Bourrée – Sarabande – Menuet – Presto

(transkripcija za gitaru : Danijel Cerović)

BIOGRAFIJA:

Danijel Cerović jedan je od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intezivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama kao i u dvoranama u Argentini (Buenos Aires “Festival del Mundo), SAD- u (“Guitar Fondation of America” Denver 2016, Los Angeles, Chapman University, Minneapolis, San Francisco), Kanadi (Toronto, Montreal, Winnipeg), Kini(“Shenyang festival”, “Qinling festival”), Južnoj Koreji (Seul, Daežon), Rusiji (Filharmonija Sankt Peterburg), Francuskoj (Paris Guitar Foundation), Italiji (“Conservatorio di musica” – Trieste), Crnoj Gori (A tempo, Kotor art, Budva Grad Teatar, Barski Ljetopis), Srbiji, Bugarskoj, Turskoj (Istanbul Guitar Festival), Hrvatskoj (“Lisinski”; OGF; Muzička Omladina – Grožnjan), Sloveniji (Dvorana Slovenske Filharmonije), Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj (Koblenz guitar festival), Holandiji (“Concertgebouw” Amsterdam – Guitar Masters), Španiji (dvorana “Manuel de Falla” – Madrid; Granada festival), Bosni i Hercegovini (Sarajevo guitar festival), Albaniji (Dvorana Akademije Umjetnosti – Tirana), Luksemburgu (Villa Vauban), Portugalu, Belgiji (Konzervatorijum “LUCA” u Levenu) i Poljskoj. Kao solista i kao član Crnogorskog dua gitara, nastupao je sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom, Daejon Simfonijskim Orkestrom (Koreja), Šenjang Simfonijskim Orkestrom (Kina), Orkestrom “Mossani Strings” (Holandija), sa Kvartetom “Rubikon” (Srbija), kao i “Camerata” Kvartetom (Poljska).

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član Duo Amarilli sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra Crne Gore. U 2014 i 2016 godini, kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapić , transkribovao je i snimio 6 “engleskih svita” Johana Sebastiana Baha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su: londonski “Gramophone” , “American Record Guide”, “Soundboard”, “WGBH Radio – Boston” (nagrada za najbolji CD neđelje), “ClassicsToday”, “Guitare Classique” i dr. Takođe CD izdanja su predstavljena u programu Radio BBC 3, Radio NL 4, te posredstvom ugledne radijske emisije “Guitar Alive” na preko 250 stanica širom SAD-a, kao i u Danskoj, Kini, Tajvanu, Novom Zelandu i Australiji. Švedska izdavačka kompanija “Guitarissimo” ove godine će izdati notografsko izdanje transkripcije svih šest “Engleskih” svita, a u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog “Nikšić Guitar Festivala” (osnovan 2005). Takođe, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta “Montenegro International Guitar Competition” (Tivat, Podgorica) koji je, zajedno sa još 17 sličnih manifestacija iz čitave Evrope, dio “EuroStrings” projekta koje će se u periodu od 2017-2021 finansirati iz projekta Evropske Unije “Kreativna Evropa”. Pobjednici proteklih dvanaest izdanja takmičenja dolaze iz čitavog svijeta, a vrijedni fond nagrada kojeg čine majstorski instrumenti “Andreas Marvij” (Španija) i “Slavko Mrdalj” (Srbija), koncerti sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, učinili su ovo takmičenje prepoznatljivom tačkom u razvoju karijera mladih gitarsista na globalnom nivou. Brojne institucije iz zemlje i inostranstva podržavaju projekat a među njima su: Opština Nikšić, Nikšićko pozorište, Muzička Škola “Dara Čokorilo”, JU “Muzički Centar Crne Gore”, Ministarstvo Kulture, Francuska kompanija “Savarez”, američka kompanija “D’Addario”, Centar za kulturu – Tivat, Opština Tivat, Hotel Regent – Porto Montenegro, Capital Plaza – Podgorica i Fondacija “Ćano Koprivica”. Posredstvom NVO “Anagastum guitar society”, čiji je višegodišnji direktor, organizator je više od 150 koncerata prestižnih umjetnika na klasičnoj gitari kao što su: Manuel Barueko (SAD), Tilman Hopštok (Njemačka), Karlo Markjone (Italija), Dušan Bogdanović (SAD), Roberto Auesel (Argentina), Rolan Diens (Francuska), Žudikael Peroa, Žeremi Žuv, Gabriel Bjanko (Francuska), Rikardo Galjen (Španija), Zoran Dukić, Ištvan Remer, Maroje Brčić (Hrvatska), Vera Ogrizović, Srđan Tošić (Srbija) i mnogi drugi.

Danijel Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na univerzitetima kao što su: “Chapman University” (SAD), “Metropolitan University”- Denver (SAD), “Toronto University” (Kanada), Monteral Conservatory (Kanada), “Manitoba University” (Kanada), “North Dakota University” (SAD), “California Conservatory of Music” (San Hoze, SAD), “Maastricht Conservatory” (Holandija), “Tianjin Conservatory” (Kina) i dr. Takođe aktivan je i kao predavač na prestižnim festivalima širom svijeta kao što su “GFA 2016”, Koblenz festival (Njemačka), Šenjang festival (Kina) i dr. Član je žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru: “Eruostrings competiton”(Zagreb 2018), “Istanbul guitar competition”, “Guitar concerto competition” (Groningen – Holandija), “Viseu competition” (Portugal), “Shenyang festival”, “Qinling festival” (Kina) i dr. Studenti iz njegove klase redovno osvajaju visoka priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za gitaru, te sa uspjehom predstavljaju Muzičku akademiju na koncertnim podijumima. Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija “SAVAREZ”, 2014.godine uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama. U 2020/21, kao solista i član CDG nastupiće na festivalima, koncertnim dvoranama u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevarnoj Americi, te snimiti dva nova CD-a za izdavačku kuću NAXOS, jedan kao solista sa djelima baroknog kompozitora Silviusa Leoplda Vajsa, a drugi sa muzikom Astora Pjacole kao član dua gitara sa Goranom Krivokapićem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + fifteen =