Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju – Održane radionice ”Jedan čin” i ”Kratki rezovi”

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

RADIONICA ‘’JEDAN ČIN’’

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, 11. decembra 2015. godine, održana je treća po redu radionica ‘’Jedan čin’’, pod mentorstvom Ljubomira Đurkovića, koja se realizuje u okviru evropskog projekta ‘’EU Collective plays!’’. Pored Ljubomira Đurkovića, tim dramaturga čine i Stela Mišković, Sandra Vujović, Jovana Bojović, Željko Vušurović i Balša Poček.

Cilj ove radionice je okupljanje tima dramaturga i građana, koji kroz zajednički rad i interakciju, treba da prođu kroz proces stvaranja jednočinki, koje se bave temom Jelene Savojske, humanizma i kapitalizma.

Na večerašnjem okupljanju građani su dobili na uvid predlog sinopsisa svakog od dramaturga, te su dramaturzi svoje zamisli oko priče i radnje svaki ponaosob predstavili publici i objasnili im na koji način su zamislili da svaka od priča bude dio jednog cjelovitog dramskog djela. Predlozi građana i materijal koji su donijeli sa sobom (bibliografska građa, pjesme…) doveli su to toga da dramaturzi dopune svoje ideje, te da ovo okupljanje bude u pravom smislu interaktivna radionica između dramaturga i učesnika, koja će se na isti način nastaviti i u narednim okupljanjima.

”Mjesto dešavanja je Aleksandrija, 1949. godine, nekoliko dana prije nego će Kraljica otići u Francusku radi liječenja, a dvije godine nakon smrti Kralja Vitoria Emanuela. U to vrijeme je Kraljica u imovinsko – pravnom sporu sa Italijom, a u Crna Gora joj je poništen pasoš. Iznevjerena je od strane obije domovine. Sa njom je mladi Nikola, sin njene sobarice koji je insistirao da je prati gdje god ona krenula bez obzira na tešku materijalnu situaciju u kojoj u se Savoje našli.

Vitorio je za života pisao dnevnik, ustvari to su više bile impresije događaja zabilježene na raznim papirićima koje je čuvao godinama kao zalog za budućnost Kraljice kad njega više ne bude bilo. Dnevnik je sadržavao razne kontraverze tog vremena i Vitorio je znao da će izdavačke kuće platiti značajnu sumu novca za objavljivanje Memoara nastalih iz tih dnevnika”, dio iz sinopsisa dramaturškinje Stele Mišković.

 

Radionica Jedan cin - 11. decembar

Radionica Jedan cin - 2 - 11. decembar

 

RADIONICA ‘’KRATKI REZOVI’’

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, 12.decembra 2015.godine, održana je radionica ‘’Kratki rezovi” pod mentorstvom našeg poznatog pisca Ognjena Spahića, koja se realizuje u okviru evropskog projekta ‘’EU Collective plays!’’.

Ognjen Spahić je iskoristio ovu priliku da se upozna sa učesnicima, predoči im okvirni plan rada i kreativnog procesa, čiji je glavni fokus stavljen na pisanje kratkih priča.

Tema radionice je kapitalizam, humanizam i Jelena Savojska, te će se učesnici na specifičan i kreativan način baviti ovim tematskim cjelinama kao i ostalim subtemama koje izađu iz samog kreativnog procesa.

Dramaturzi su istakli zadovoljstvo što će raditi format kakav je to kratka priča, sa kojim se u svom dosadašnjem iskustvu i radu nijesu previše sretali. Aleksandar Radunović, dramaturg, izjavio je da je iskustvo sa kratkim pričama imao kroz neka drugačija angažovanja, te pomenuo rad i djelo Danila Harmsa, kao i još par autora, te ih uzeo kao primjer književnog pristupa u kakvom će dijelom i nastajati njegova priča.

Čitava radionica će se fokusirati na interaktivno kreativno pisanje kako dramaturga tako i učesnika radionice, razmjenu ideja, mišljenja, iščitavanje priča, rad na njima kao i finalna selekcija.

Na kraju procesa koji će trajati oko godina dana, odabrane kratke priče će biti publikovane u knjizi, a sve ostale priče i materijali će ostati kao arhivski dio procesa rada.

 

Radionica Kratki rezovi - 1

Radionica Kratki rezovi - 2