Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ – Najavljen bogat program

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 

U srijedu, 4. februara 2015. godine održana je pres konferencija povodom najave  godišnjeg plana programa Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja. Na presu su govorile umjetnička direktorice Pozorišta, Lidija Dedović i PR producentkinje  Danijela Radulović i Marija Nikčević.

Predstavljen je plan programa koji će biti realizovani u 2015. godini, sa posebnim osvrtom na MIT Fest (Montenegro International Theatre Festival), koji će obilježiti značajan dio cjelokupnog programskog plana za ovu godinu. Umjetnička direktorica, Lidija Dedović, istakla je najvažnije segmente koji će obilježiti repertoare narednih mjeseci, kao i sadržaj festivala koji se, nakon eksperimentalnog realizovanja u 2013. godini, vraća na Cetinje. Ovaj festival podjeljen je u nekoliko segmenata – dramski, muzički, „Generacija MIT“, „Promo Fest“ i „Laboratorija“, a vremenski je smješten u period od početka aprila do kraja juna. Dramski programi uključuju predstve internacionalnih pozorišnih trupa i kuća, ali će MIT Fest biti obilježen i premijerama koje su produkcije Kraljevskog pozorišta i to „Venecijanka“ u režiji Lidije Dedović,  „Zločin i kazna“ u režiji Mirjane Medojević, kao i dječija predstava „Ivica i Marica“. Ovaj segment uključiće i predstave članova Teatarske mreže „Neta“. Muzički dio festivala podrazumijeva dolazak značajnih autora i izvođača, od kojih je na pres konferenciji otkiven Miloš Karadaglić, čijim će koncertom Festival biti zvanično otvoren. „Generacija MIT“ je dio festivala koji čine pozorišne predstave i filmovi mladih autora i umjetnika, te studenata iz Crne Gore i regiona. O ovome je detaljnije govorila filmska producentkinja Danijela Radulović, koja je istakla značaj realizacije ovakvih programa za razvoj domaće kinematografije, umrežavanjem i razmjenom iskustava sa regionalnim filmskim stvaraocima. Kao što je publici već i poznato iz iskustva sa „nultim“ MIT Festom iz 2013. godine, „Promo Fest“ je segment koji podrazumijeva čitanje drama mladih dramaturga sa cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti čiji studenti glume su takođe učesnici ovog programa. Producentkinja Marija Nikčević, takođe PR pozorišta, otkrila je da je prvi gost segmenta „Laboratorija“ glumica Ana Sofrenović, te da će ovaj programski dio podrazumijevati radionice sa odabranim mladim autorima i studentima, pa se „Laboratorija“ ističe najprije kao edukativni i istraživački projekat. Lidija Dedović istakla je ideju ne samo ovog festivala već i cijelog programskog plana za 2015. godinu, navodeći da se posebna pažnja želi usmjeriti na slobodu i igru, tj. slobodu kroz igru i to su pojmovi koji će se istražiti kroz sve programe i novine koje je Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ pripremilo i isplaniralo za naredni period.

Animacija publike neće biti usmjerena samo na Cetinjane, već se planira i organizovan prevoz iz drugih gradova, tako da će i publika iz Podgorice, Nikšića, Budve biti u prilici da isprati sve programe Kraljevskog pozorišta. Marija Nikčević istakla je i akciju za mart mjesec koja podrazumijeva cijenu karte od jedan euro za sve programe.

Pres konferencijom zvanično je najavljen plan programa za ovu godinu, a učesnici su uputili poziv publici da isprati i učestvuje u svemu što Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ nudi kada je u pitanju 2015. godina.

Pres služba
Kraljevskog pozorišta
“Zetski dom”