Kraljevsko pozorište Zetski dom – Počele probe za predstavu “Radnici iz Crne planine”

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

Novu umjetničku sezonu u Kraljevskom pozorištu Zetski dom počinju predstavom “Radnici iz Crne planine”  koju vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling (Árpád Schilling )  ovih dana postavlja na Cetinju. Veliko rediteljsko ime, glumačka podjela koju čine: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić, kao i interesantna, društveno angažovana tema novog komada čiji rad počinje, već sada šalju ubjedljiv poziv na premijeru krajem oktobra. Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe. Saradnik i dramaturg je Bence Biro, a dramaturg i prevodilac Kata Gyarmati.

 

pripreme-za-predstavu-radnici-crne-planine

 

Mađarski reditelj Arpad Šiling veliko je ime evropskog teatra, o čemu svjedoče najvažnija priznanja među kojima su nagrada Stanislavski u Moskvi 2005, najveće priznanje države Francuske – Legija časti koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Francuske 2008, kao i nagrada Catalyst, koju je Šilingu i njegovom  pozorištu Krétakör dodijelila organizacija transit.hu kao dijelu Evropske Pozorišne Nagrade u novoj kategoriji Pozorišnih realnosti izmedju 2009. i 2011.

arpad-silingArpad Šiling je umjetnički direktor Krétakör pozorišta koje je osnovao  1995, iste godine kad je i počeo studije režije na Akademiji za pozorišnu i filmsku umjetnost u Budimpešti. Dobivši poziv od Gábora Zsámbékija direktora svjetski poznatog teatra Katona József, od  1998.  do 2000. bio je  gostujući režiser u tom pozorištu. Nastupao je sa Čehovljevim komadom  Platonov 1999. sa studentima Nacionalnog Pozorišta Strazbur, izvodeći komad na Festivalu Evropske Unije Teatra. Tada dobija nagradu kritike Mađarskog pozorišta u kategoriji “budući – dolazeći profesionalci”, između ostalog i za produkciju Državni neprijatelj István Tasnádi u pozorištu Katona József. Nakon što je nekoliko puta odbio ponudu da se priključi institucionalnim teatrima, zajedno sa menadžerom za kulturu Mátéom Gáspárom, vratio se u pozorište Krétakör. Amblemski komad koji je obilježio njihov rad je Čehovljev Galeb, koji je premijerno izveden 2003.
Od 2008. do 2011. radio je kao umjetnički direktor na nekoliko kulturnih i obrazovnih programa u Mađarskoj i u inostranstvu. Bio je gostujući predavač 2006. u Parizu na Nacionalnom Akademiji Dramske Umjetnosti, 2009. u Nacionalnom Centru Cirkusne Umjetnosti u Châlons-en-Champagne, i 2011. u Lionu u Nacionalnoj Višoj školi tehnike i pozorišne umjetnosti. U oktobru 2012, predstavlja svoj rad u Nacionalnom Teatru Challot u Parizu i u decembru izvodi komad Verdijevog Rigoleta u Minhenskom Bayerische Staatsoper. 2011. je imenovan za potpredsjednika Udruženja Umjetničkih Izvođača u Mađarskoj.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + seventeen =