Kraljevsko pozorište Zetski dom – Podrška na konkursu Evropske Unije – Creative Europe

 

Kraljevsko pozoriste Zetski dom na Cetinju

 

 

Novi internacionalni projekat pod nazivom “Evropske kolektivne drame i nove inicijative 2014-2018” (“EU Collective plays!”), u kojem  Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja učestvuje kao jedini teatar iz Crne Gore uz još sest zemalja (Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Belgija, Norveška i Malta),  dobio je na ovogodišnjem konkursu Evropske Unije – Creative Europe, podršku za finansiranje najboljim i visoko standardnim umjetničkim idejama i projektima, u kategoriji  ‘Larger scale cooperation projects’.  Nosilac projekta je italijanski teatar Teatro Stabile delle Arti Medioevali-Societa Cooperativa.

Projekat ima za cilj promociju “polivokalnih“ pozorišnih metoda kroz saradnju dramaturga različitih nacija, što će rezultirati u inovativnim i ekperimentalnim pozorišnim izvodjenjima i produkcijama, što dalje podstiče interesovanje za evropsko pozorište. To će biti postignuto kroz promociju ideje o građanima Evrope u pozorištu, testirajući nove forme i oblike transnacionalne saradnje, prikazivanjem predstava u odabranim evropskim pozorištima i festivalima, i kroz uključivanje publike u dijelu kreativnog procesa i naročito u dijelu radionica. Ovaj projekat će testirati nove biznis modele kroz razvoj transnacionalnih partnerstava. Projekat će se takodje dotaći i pod-prioriteta razvoja publike sa posvećenim povećanjem publike za evropsko pozorište prikazujući nove predstave.

“Projektni partneri iz sedam zemalja Evrope – Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Španije, Belgije i Malte – predstavljaju široku i raznovrsnu pokrivenost. Imajući u vidu da su partneri visoko profilisane i iskusne institucije, ali i organizacije koje nemaju iskustva u EU finansiranju, predloženi metod upravljanja je od velike važnosti da svi budu i ostanu na istom kolosjeku, i da se stvore čvrste veze saradnje koje se ogledaju u samom konceptu produkcije transnacionalnih predstava. Zadaci su tako podijeljeni medju partnerima da poštuju organizacione kapacitete svake organizacije, zaduženja i odgovornosti su opisani, te se stoga partnerstvo može opisati kao čvrsto” – navedeno je u evalucionom dokumentu.

Od 127 apliciranih evropskih projekata, 16 je dobilo značajnu podršku i finansijska sredstva. Crna Gora i Kraljevsko pozorište Zetski dom su, kao dio pomenute grupe, jedni od  dobitnika ovog EU Fonda, što je i prvi značajni uspjeh Crne Gore na pomenutom konkursu Creative Europe (Culture Sub-programme), u oblasti kulture i pozorišne umjetnosti.