Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava “Apartman Savoja”

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u utorak, 27. marta 2018. godine, sa početkom u 20h biće izvedena predstava

Sandra Vujović i Marija Čolpa

APARTMAN SAVOJA

 

Režija, adaptacija, scenografijia: Slobodan Milatović

Dramaturg: Božo Koprivica

Kostimograf: Blagoj Micevski

Izbor muzike: Vili Ferdinandi

Dizajn svijetla: Danilo Pečar

LICA

JELENA / LENA – Ana Vučković

NIKOLA / PSIHIJATAR – Momčilo Momo Pićurić

PETAR – Miloš Pejović

MUZIČAR – Vili Ferdinani

 

Predstava je nastala po dramskom predlošku dvije forme, kratke priče Punktiranje duše, Marije Čolpe i jednočinke Apartman Savoja, Sandre Vujović.

“Želio sam da napravim jednu lijepu klasičnu predstavu, što nije moj običaj, to je van mog stila. Ovaj komad  se ogleda u glumačkoj igri, u dramaturškom pristupu, u dramaturgiji svijetla, kome sam posvetio baš veliku pažnju. Najveći zadatak mi je bio spojiti dvije priče, likove prespojiti jedne u druge” , rekao je Slobodan Milatović, reditelj komada, koji potpisuje takođe adaptaciju i scenografiju.

Marija Čolpa koja je napisala tekst „Punktiranje duše“, rekla je da ovo nije istorijski, već postdramski komad, te da je ona pokušala objasniti da dobročinstvo Jelene Savojske dolazi usljed velike boli, zbog preranog gubitka sestre Sofije koja je umrla u Vlaškoj crkvi na Cetinju.

“Bavili smo se Jelenom Savojskom i našim odnosom prema njoj danas. S jedne strane ovo je kritika našeg današnjeg odnosa prema sopstvenoj kulturnoj baštini i nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. S druge strane probali smo da prodremo u njenu dušu i shvatimo zašto je ona bila takva kakva je, a bila je veliki humanista i altruista i možda jedna od najznačajnijih figura u Crnoj Gori”,  kazala je Sandra Vujović.

Tekstovi Sandre Vujović i Marije Čolpe izabrani su u konkurenciji  radova 20 crnogorskih mladih stvaralaca, a nastali su u okviru radionica pisanja i zajedničkog stvaranja koje su vodili pisci Ljubomir Đurković i Ognjen Spahić, u okviru projekta “ EU Collective plays!”, podržanog od strane programa EU Kreativna Evropa.