Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava Jedvanosimsoboakamolistobo

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u petak, 20. septembra 2019. godine, sa početkom u 20h gostuje Sarajevski ratni teatar SARTR sa predstavom

JEDVANOSIMSOBOAKAMOLISTOBO

REŽIJA Aleš Kurt

Autori teksta su Aleš Kurt i Nejra Babić.

U predstavi igraju: Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević k.g.

Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić.

Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović.

Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Predstava je realizirana u okviru projekta „Kofer za sjećanja“ Studija lutkarstva Sarajevo kojeg podržava Vlada Švicarske.

Piše: Nejra Babić, autorica teksta

ČESTITAMO NA POSTOJANJU

Pisati tekst o  stanju u državi u kojoj  već svi o tome pričaju, čitaju, pišu kolumne, raspravljaju, polemišu, svađaju se, šute, vrište, protestuju, odustaju od protesta,  je ubacivanje mozga u bubanj  veš mašine. Tema o kojima bi se moglo pisati je milon, apsurdnih situacija još više. Najzanimljiviji dio čitavog procesa prije pisanja je samo istraživanje, jer je to dovelo do nekih scena koje moja mašta nikada ne bi mogla ni izmisliti. Od Izvještaja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice „o odlivanju pameti i ogromnom finansijskom resursu koje iseljeništvo predstavlja za razvoj domovine“ do ispovijesti žene koja je nakon poroda iz bolnice otpuštena kao muško, pa sve do spiska zvaničnih zanimanja u Bosni i Hercegovini na kojoj se nalazi i Direktor službe drugdje nerazvrstan.

Moja sreća u svemu tome je što tekst nisam pisala sama nego zajedno sa rediteljem Alešom Kurtom koji je davao ideje i smjernice snalaženja u ludilu tema kojima bi se mogli baviti. Krenuli smo od pokušaja definisanja toga ko smo zapravo, da bi prešli na postratni period i beskonačnu tranziciju i došli u sadašnjost u kojoj dosta vremena provodimo na šalterima, nezaposleni i umorni čekajući da nam padnu avioni sa neba kako bi pobjegli iz domovine. Jer istina je da je vrlo često jedva nosimo sebe a kamo li situaciju u kojoj se nalazimo.  Ali ne možemo svi ni otići. Onima koji ostaju, čestitamo na postojanju.

Piše: Aleš Kurt, autor teksta i reditelj predstave

Ojha

Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg.  Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo.  Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može.

PODACI O AUTORU TEKSTA

Nejra Babić, rođena 24.05.1989. u Sarajevu. Diplomirala dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti, također u Sarajevu. Dobitnica prve nagrade za scenarij “Da Vam nacrtam” u okviru konkursa, film je prikazan u okviru SFF-a (program BH film).  Autorica radio drame prema kratkoj priči  Karima Zaimovića “Čovjek sa Šiljinim Licem”. Autorica lutkarskog teksta za odrasle “Žabe traže predsjednika”, izvedene na Bijenalu lutkarstva u Bugojnu. Članica žirija na istoimenom Bijenalu. Autorica tekstova za katalog festivala MESS, jedna od kritičarki u timu One take critics MESS-a. Autorica dramskog teksta „Jedvanosimsoboakalomistobo“ zajedno sa Alešom Kurtom, premijerno izvedenog u SARTR-u. Potpisuje dramaturgiju za predstavu „Narodna drama“ Olge Dimitrijević u režiji Bobana Skerlića.

PODACI O AUTORU TEKSTA I  REDITELJU

Aleš Kurt

Rođen je u Zenici 1965. godine. Diplomirao je 1991.godine na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (odsjek filmske i tv režije) i bio gostujući student FEMIS u Parizu (specijalizacija na odsjeku filmske režije i filmskog scenarija).

Režirao je u mnogim teatarskim kućama i u periodu od 1995. do 2016. Realizirao je 25 predstava. Izdvajamo: „Stop mašina“ D.Harmsa (Bosansko narodno pozorište Zenica), „Pucanje duše“ J.Beč, „Orlando Furioso“ (Narodno pozorište Sarajevo), „Bureka više nema“ J.Žbanić (Deblokada i ASU), te kultnih predstava koje je realizirao s autorom Almirom Imširevićem „Kad bi ovo bila predstava“ i „Balkanski đavo Sram“ (obje u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo) i „Circus Inferno“ (Teatar Du Vidy u Losani, Švicarska), „Mjera za mjeru“ W.Shakespearea (Narodno pozorište Sarajevo), „Poljska konjica“ M.Vešovića, „Obućari“ I.Witkiewicza, „Koncert ptica“, Dž. Karahasana, „Teferić“ D.Sušića (Kamerni teatar ’55), te „Elizabeta Bam“  D.Harmsa (Narodno pozorište Sarajevo).

U SARTR-u je režirao  „Pad“  Alberta Camusa, „Dijalog u paklu“ Maurice Jolya,  „Premijera“ Ines Tanović i  „Bog, rat i ostalo“ J.C.Grumberga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 1 =