Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava “Let iznad kukavičjeg gnijezda”

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, 10. marta 2016. godine, biće premijerno izvođenje predstave „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, američkog noveliste i esejiste, Kena Kesey-a. Režiju, scenografiju, izbor muzike i dizajn svijetla potpisuje Diego de Brea. Asistenti režije su Zoran Rakočević i Damjan Pejanović. Dramatizaciju potpisuju Diego De Brea i Stela Mišković. Kostimografiju je uradio Blagoj Micevski.
Reprizna izvođenja zakazana su za 11. i 12. mart.

U predstavi igraju: Srdjan Grahovac, Branimir Popović, Jelena Simić, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Želimir Šošo, Goran Vujović, Momočilo Pićurić, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Aleksandar Gavranić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović i Karmen Bardak.

 

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 1

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 2

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 3

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom je dobitnik nagrade na konkursu Creative Europe u oblasti kulture i pozorišne umjetnosti. „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ je prva produkcija našeg pozorišta pod pokroviteljstvom EU fonda za kulturu.

 

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 4

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 5

 

Povodom premijernog izvođenja predstave „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ održana je press konferencija 08. marta 2016. godine.

U radu press konerencije su učestvovali: Lidija Dedović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta,  reditelj Diego de Brea, dramaturg Stela Mišković kao i članovi glumačkog tima.

 

Press - 1

 

Lidija DedovicLidija Dedović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta, izjavila je da je zajedništvo i nova kreativna porodica jedan od zadataka zbog kojih smo dobili nagradu. Nagrađena tema od strane EU je kontra kapitalizmu i ka humanizmu, kroz rad na harmoniji, očuvanju porodice i sistemskih vrijednosti. Ovo je trogodišnja a već započeta borba ovog malog teatra ka najboljim estetskim rezultatima potrebnim cijelom društvu, zbog važnosti tema koje će se prikazati, kao i uspostavljanju boljeg čovjeka i kvalitetnijeg socijalnog i kulturnog poretka, navela je Dedović.

Prva takva produkcija za 2016 godinu jeste „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ kojom Diego de Brea sa crnogorskim umjetnicima hrabro ulazi u problematiku savremene društvene i pojedinačne anomalije, u tegobe kapitalističke današnjice koja jede običnog čovjeka, u tegobe sa kojima se, moramo kroz kulturu uhvatiti u koštac, navela je Dedović i pozvala publiku da bude dio naše nove kreativne porodice.

Diego de BreaPrisutnima se obratio reditelj Diego de Brea navodeći šta je to zanimljivo danas u odnosu na knjigu i na čuveni filmski klasik Miloša Formana. Bavljenje ovim dramskim tekstom pogađa u sami problem civilizacije. Kapitalizam nas određuje, ili si untar ili te nema. Samo jaki izdrže, ostali se povuku. Reditelj je naveo da je aktuelna tema to da muškarac nije u stanju da izdrži sve ono što mu se nameće. Svijet se seksualno promijenio, muškarac kao takav nestaje, prisutna je feminizacija svega. Jedan od ključnih momenata u tekstu su „zečevi“ likovi bez heroizma. Kapitalizam stvara stada ovaca koja ne misle svojom glavom, dodao je De Brea. Reditelj je zaključio sa tim da smarta da je nevjerovatno da mi nećemo da dirnemo sami sebe u našu auru i otvorimo ono što je stvarno dobro. Ovako se nikad ništa neće promijeniti. Reditelj je svoje izlaganje zaključio riječima da se dobro osjeća ovdje u Zetskom domu kao i da je velika stvar međunarodna saradnja, a ova predstava treba to i da dokaže.

Stela MiskovicNa press konferenciji obratila se i dramaturg Stela Mišković navodeći da predstava „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ otvara problem društva, bolestnog i bez ambicija. Čovjek dobrovljno stavlja okove sistema bez volje za promjenom. Kolektivno stanje vegetacije je jeziva istina sa kojom se suočavamo, dodala je Mišković.

Prisutnima su se obratili i glumci.
Srđan Grahovac je naveo da mu je ovo treći projekat sa Diegom de Breom, i da kraja nema do samog „kraja“. Predstava je još uvijek u procesu. Lijepa energija mi dolazi i govori mi da ćemo imati dobru predstavu, dodao je Grahovac. Dušan Kovačević je rekao da mu je teško bilo da isprati brilijantnu ideju koju je reditelj satkao.
glumci su bili ta vunica o koju su se ponekad i saplitali. Marko Todorović je govorio o predstavi kao o napornom procesu, gdje su glumci morali da se ponište i ubiju heroje u sebi,ali da im je Diego obecao da će na kraju svi biti heroji. Marko je dodao da su ovo bila dva dragocjena mjeseca iz kojih je mnogo naučio. Jelena Simić se zahvalila na prilici. Zadatak koji sam dobila je najteži, kako na sceni tako i u životu, rekla je Jelena. Zoran Rakočević navodi da mu je ovo prva asistencija režije, i zahvaljuje se što je kao student FDU-u dobio priliku da prati sve elemente jedne predstave. Anđelija Rondović dodaje da uči od reditelja kako se gradi i zaokružuje uloga jer njen lik sestra Flin ima svoj život na sceni. Karmen Bardak je objasnila da je i za nju ovo vrlo specifičan proces u kome njen lik ima dva momenta ključanja. Takođe je dodala da je tema za nju vrlo teška jer je poprilično tačna i predstavlja našu realnost. Asistent režije Damjan Pejanović je srećan zbog prilike koja mu se ukazala jer je imao šansu da asistira Diegu de Brei.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS PRESS KONFERENCIJE

 

Na konferenciji je predstavljen i repertoar za mart. Mjesec će biti dinamičan, 15. marta, publiku očekuje još jedno druženje sa organizacijom The Books of Knjige u okviru njihove pozorišne emisije, zatim tu su spisateljske radionice „Kratki rezovi“ i „Jedan čin“ sa piscima Ognjenom Spahićem i Ljubomirom Đurkovićem. Pozorišna emisija i radionice su segmenti podržani od strane EU fonda za kulturu sa ciljem širenja društvene svijesti i socijalizacije pozorišta. Nijesmo zaboravili ni ljubitelje filma, za koje smo pripremili bioskop program tokom koga će moći da pogledaju rediteljska ostvarenja Živka Nikolića. Dok će proslava svjetskog dana pozorišta 27-mog marta biti obilježena izvođenjem predstave „Dnevnik ludaka“ kao i eskluzivnim prvim igranjem predstave „Julije Cezar“ u Zetskom domu 28-mog marta. „Julije Cezar. Ova predstava je koprodukcija Grad teatra Budva i centra za kulturu Svilajnac.