Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava “U ime Gospoda”U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u petak, 10. maja 2019. godine, sa početkom u 19:30h u okviru MIT festival 2019.  biće izvedena predstava  Theatra Kosztolányi Dezső Színház iz Subotice

U IME GOSPODA

REDITELJ Andraš Urban

IGRAJU Boris Kučov Gabor Mesaroš Imre Elek Mikeš Emeše Nađabonji

DRAMATURG: Kata Đarmati

KOREOGRAF, SCENSKI POKRET: Vedrana Botinović

VIZUELIZACIJA: Andraš Urban

KOMPOZITOR: Irena Popović

IZRADA SCENOGRAFIJE: Teljko Piškorić

KOSTIM: Marina Sremac

SAVJETNICI: Dr. Zoltan Šagi psihijater, Dr. Zoltan Devavari historičar

POKROVITELJI: Grad Subotica, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Fondacija Betlen Gabor, Nacionalni fond za kulturu

Predstava je brutalno politički nekorektna scenska akcija. Upotrebljava novu političku paradigmu – smijemo da budemo loši momci. Da li to znači da je pozorište “Kosztolányi Dezső” naglo skrenulo na desno? Proverite. Levo-liberalni koncept ne postoji. Izmišljaju ga lijenjštine i desnica, koja vapi za neprijateljem. Predstava je odbrana judeohrišćanske… to jest hrišćanske Evrope. Po cijenu samouništenja. Po cijenu uništenja demokratije, kao jedinog vida društvene i ljudske slobode. Cilj je gurati se prema rubu…. Niko nije u pravu, samo mi. Naš način života je neprihvatljiv za nadolazeću vjersku kulturu. Nema spasa. Sem obračuna sa onim drugim. I sa samim sobom. Izbeglice su dobre, dok ih ne gledamo izbliza. Volimo ih, dok su zatvoreni u stare ciglane kao ilegalne prihvatne centre. Dok nas ne koštaju. Islam nam prija dok letujemo u Egiptu. Nema više tolerancije. Došlo je vrijeme da prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo. Predstava, na granici Evrope, baš na mjestu gde se nalazi čuvena mađarska ograda, sukobljava dve velike religijske kulture… Koje se prave da se ne poznaju… I koje se ne poznaju, sve dok se ne ugledaju kroz nišan snajpera. Ni mi ih ne prepoznajemo. Dok nam ne uđu u spavaće sobe.

A u svemu tome stoji čovjek. Taj. Pojedinac. Individua. I mora da zauzme stav.

Poslije predstave biće okrugli stolovi na kojima razgovaraju umjetnici, publika i studenti, moderator je Janko Ljumović.

U bifeu Zetskog doma poslije razgovora biće MIT žurke nastupaju: Sanja i Šule, Duo jovana Ćupić i Luka Vojvodić i DJ Fikun.

Sponzori MIT-a 2019. su Prijestonica Cetinje, Societe Generale Montenegro banka, Suza izvorska voda i RTV Cetinje.