Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava Visoška hronikaU Kraljevskom pozorištu Zetski dom u subota, 11. maja sa početkom u 19:30h u okviru MIT festival 2019.  biće izvedena predstava  Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane

Visoška hronika/

Trajanje: 120 min

Tekst: Zasnovano na romanu Ivana Tavčara

Režija: Jernej Lorenci

Uloge: Tamara Avguštin, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof

Dramaturg: Matic Starina; Scenograf/Set Designer: Branko Hojnik

Kostimograf: Belinda Radulović;

Kompozitor: Branko Rožman

Dizajn svijetla: Pascal Mérat;

Koreograf: Gregor Luštek

Jezički konsultant: Tatjana Stanić

Asistenti reditelja: Mirjana Medojević, August Braatz

Prvi put je objavljena 1919. godine u nastavcima u literarnom magazinu „Ljubljanski zvon”. U cjelini štampana je kao knjiga 1921. godine, a smatra se jednim od najboljih slovenačkih djela svih vremena. Radnja je smještena u 17. vijek i bavi se temama kao što su tridesetogodišnji rat, progon vještica i protestanata. U autorskom timu napominju da i danas svaka nova generacija u ovom djelu prepoznaje svoje probleme, prihvata ga i razumije. “Pisana arhaičnim jezikom, ‘Visoška hronika’ donosi razmišljanja i osjećanja pisca s moćnom ironijom i realističnim razmišljanjem o životu. Boreći se protiv netrpeljivosti i socijalne zaostalosti, Tavčar veliča patriotizam i ljubav pojedinca prema svojoj zemlji“.

Poslije predstave biće okrugli stolovi MIT razgovori na kojima razgovaraju umjetnici, publika i studenti, moderator je Janko Ljumović.

U bifeu Zetskog doma poslije razgovora biće MIT žurke nastupaju: Sanja i Šule, Duo jovana Ćupić i Luka Vojvodić i DJ Fikun.

Sponzori MIT-a 2019  su : Prijestonica Cetinje, Societe Generale Montenegro banka, Suza izvorska voda i RTV Cetinje.