Kraljevsko pozorište Zetski dom – Premijera predstave “Lepir“ i najava MIT festivala 2016. godine

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom održana je press konferencija na kojoj je najavljena premijera predstave “Leptir”, i početak MIT festivala 2016. godine.

Kraljevsko pozorište Zetski dom kreće u pozorišnu avanturu,  MIT festival 2016. godine, a ambasador misije Teatra postaje predstava Leptir koja otvara dramski segment ove pozorišne svetkovine 26.aprila. Predstava leptir je režija jednog od najpriznatijih reditelja, dobitnika najznačajnijih priznanja  u regionu i Evropi, Andraša Urbana, po tekstu Aleksandra Radunovića.  Uloge tumače: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić. Dramaturg predstave je Rajko Radulović, muziku potpisuje Aleksandar Radunović. Komad „Leptir“ bazira se na dramskom tekstu Aleksandra Radunovića  koji je na nultom MIT Festu žiri publike proglasio najboljim, u okviru takmičarskog “promo” segmenta koji se sastojao od čitanja drama mladih stvaralaca iz Crne Gore.

 

Press

 

Tekst  se bavi životom u maloj sredini i problemima porodice, a porodica je tema kojom će se Zetski dom baviti naredne tri godine, budući da je ovaj Teatar dobitnik prestižne nagrade, EU Creative Europe, a “Leptir” je dio nagrađene priče.  Reditelj predstave vjeruje da će publika u Crnoj Gori, koja već poznaje tekstopisca, doživjeti Radunovića na jedan potpuno novi način jer,  “Drama Leptir  predstavlja priču o žestokom obračunu sa samim sobom, kroz intimu porodice, priču koja se dešava u najintimnijem ljudskom prostoru, porodici i preko te porodice razgolićava određene segmente društva, kako javni prostor ulazi u našu intimu, kako postaje sve eksplicitno”, zaključuje Urban.

Tekst otvara niz pitanja, vezanih kako za Crnu Goru, tako i  bilo koji drugi kraj svijeta jer problemi sa kojima se susrijeće porodica, univerzalni su i zajednički svim ljudima. „To je prije svega nedostatak komunikacije, pitanje morala, ljubavi, uskraćenosti. Jako teška pitanja i u tom smislu mislim da je tekst izuzetno angažovan, bitan za Crnu Goru, ali i postoje opšta mjesta. Sve porodice iz bilo koje države mogu da prepoznaju probleme koji su tretirani u tekstu.” smatra Rajko Radulović, dramaturg “Leptira”.

Tekst otvara bolna pitanja porodice kao  najintimnijeg prostora, ali i prostor da svi razmislimo o svom pristupu problemima koji jesu u porodici, ali i postaju problemi cijelog društva ukoliko je apatija  jedini  odgovor na njih. “Mi svakoga dana slušamo iz raznih soba, iz raznih stanova, i viku i graju i tuču, a nismo spremni ni da reagujemo kao civilizovano društvo, da prijavimo, da stanemo na kraj kao individualci. Da preuzmemo odgovornost,” kazao je  Srđan Grahovac, jedan od glumaca koje ćemo gledati u režiji Andraša Urbana, koji će, uvjeren je glumac, prikazati ogoljenu istinu. “U  ovom komadu ima dosta toga da se vidi, da se pljusne u lice onako iskreno, otvoreno, mislim da će to Andraš Urban uraditi vrlo eksplicitno i dati nam do znanja da nemamo kud da bježimo,” smatra Grahovac.

Ana Vujošević, glumica u predstavi koja nosi podnaslov “Vježba rođenja”, cijeni rad sa Urbanom kao novo iskustvo: „ Jako sam zadovoljna što radim sa Andrašom  Urbanom i što ću biti u prilici da upoznam neki novi scenski izraz i da budem pred izazovima nekih novih rješenja i poduhvata, posebno sam srećna što radim sa Dejanom i Srđanom  sa kojima sam glumački rasla, u nekom smo zanimljivom procesu, mislim da smo u dobroj energiji”.

Jelena Čađenović, PR menadžer pozorišta predstavila je MIT festival čiji dramski segment otvara premijera predstave „Leptir“. “MIT kreće nekoliko dana ranije,  a otvoriće ga nezavisna organizacija  sa Cetinja- The books of knjige 20.aprila. Festival će trajati do polovine juna, a zatvoriće ga takođe Buksovci. MIT je specifičan festival zbog njegovog koncepta i suštine. Ideja vodilja nijesu nagrade, niti takmičenje. Ideja su teatarska okupljanja,  vraćanje korijenima kulture i drevnom pozorištu antičke Grčke, zajedništvo u lijepom, bolji čovjek i društvo”, kazala je PR pozorišta.

“Kraljevsko pozorište Zetski Dom ulazi u misiju udruživanja, brisanja granica i barijera i u glavi i u geografiji, oblikovanja novog modela kulturnog čovjeka. Čovjeka koji misli, osjeća, voli, bori se, živi život slobodnim osjećanjem za igru. Dakle želimo se vratiti korjenima smisla kulture, bez zamajavanja modernim floskulama, ili trkom za kičom, propagandama, površnim ili prepametnim..

Želimo se vratiti svetkovini teatarskih okupljanja kojima zajedno imamo jedan cilj-i publika, i stvaraoci-ujedinjeno kulturno društvo koje se opire i reći: da, učinili smo mali korak za bolje društvo, igru, pamet, mir i zadovoljstvo. To su razlozi za naš MIT Festival. Zato želimo da MIT traje što duže, bez egoisticke želje za takmičenjem i osvajanjem nagrada, želimo samo da osvojimo jedno-svi zajedno da osvojimo naš prostor za stvaranje boljeg čovjeka i društva” –  riječi su  Lidije Dedović, umjetničke direktorice Zetskog doma.

U Zetskom domu raduju se činjenici da publika MIT, iako  mlad festival, već prepoznaje   kao ambiciozan i kvalitetan projekat te su učinili dodatan podstrek za publiku iz Podgorice organizovanjem besplatnog prevoza za sve sadržaje festivala. “Naravno, ove godine, budući da imamo još više volje i  energije, da smo dali sve od sebe  i  očekujemo  novu publiku i nova lica u našem gledalištu. Da bi MIT učinili dostupnim našoj publici, Kraljevski teatar Zetski dom omogućio je besplatan prevoz tokom trajanja festivala publici iz Podgorice. Zborno mjesto za polaske za sve programe MIT-a biće parking ispred TC Delta city, u 19 sati , a propusnica za ovaj besplatan prevoz biće rezervacija putem telefona na biletarnici Zetskog doma”, kazala je Jelena Čađenović.

Ove godine MIT sačinjavaju izvanredni programi. Publika će imati priliku da pogleda predstave Zetskog doma “Leptir”, kao i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, predstave CNP i Gradskog pozorišta Podgorica. Publika MIT-a uživaće u predstavama iz regiona i Evrope, među kojima su monodrama  Kabul- Narodnog pozorišta Beograd, Konferencija ptica- Glej Ljubljana, Moje dete – BDP, koncerte violiniste Stefana Milenkovića, Milice i Marije Vicković, Josipe Lisac. Na repertoaru Kraljevskog teatra tokom MIT festa 2016. naći će se i predstave: Pismo- Danski teatar Paolo Nani, VOZ – Zvezdara Teatar Beograd, premijera “Porodica sjećanja”, čuvene španske trupe Fura dels Baus.

 

KOMPLETAN PROGRAM MIT FESTIVALA MOŽETE VIĐETI
AKO KLIKNETE NA UMANJENI PRIKAZ

Mit fest 2016 - m