Kraljevsko pozorište “Zetski dom” – Premijera predstave “Najokrutniji čovjek”

 

 

 

Premijera predstave “Najokrutniji čovjek” održaće se u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, u srijedu, 19.aprila 2017. godine,  u 20 sati.

 

 

Komad Najokrutniji čovjek  je režija italijanske umjetnice Monike Napo, a nastao je po tekstu takođe italijanskog autora Đan Maria Ćerva. Napo je radila sa crnogorskim glumcima, a ansambl predstave čine: Pavle Popović, Petar Novaković, Aleksandar Gavranić, Ana Vujošević i Zoran Vujović. Scenografiju i izbor kostima osmislila je Monika Napo, dok su  dizajn svijetla uradili Monika Napo i Mirko Radonjić. Izbor muzike potpisuju Monika Napo i Rajko Radulović.

 

 

„Ova pitanja vrte se oko koncepta moći, i o tome šta kao pojedinci radimo kako bi rasli i razvijali se kao ličnosti. Iako stil pisanja Đan Marja Ćerva nije toliko naturalističan, ja sam pokušala napraviti kontrast, tako da se stil predstave razlikuje I predstavlja dobar temelj za rad sa glumcima. Zato sam predstavu opisala kao bajku. Vrijeme u predstavi nije linearno, koristimo se vremenom kako bi pokazali kako glavni junak putuje kroz svoja sjećanja i prebacuje se u sadašnjost. Nigdje u komadu nije eksplicitno da se to putovanje kroz vrijeme dešava. Kao što u bajkama postoji jasan cilj likova i jasan odnos među njima tako sam i u ovoj predstavi težila baš tome, kako bih dostigla nivo slobode koji postoji u bajkama“  , kazala je rediteljka ovog komada, Monika Napo.

Tekstove Đan Maria Ćerva režirali su neki od najeminentnijih evropskih i američkih reditelja. Ćervo je 2013. godine postao prvi italijanski dramaturg, nakon Goldonija, Pirandela i Foa, čiju je predstavu producirala Šangajska pozorišna akademija, najznačajnija kineska pozorišna institucija. Tekst Najokrutniji čovjek  zapravo  je imao svjetsku premijeru na sceni Piccolo Teatra u Milanu prošle godine, a  predstava je izvedena u Teatro Eliseo u Rimu , kao i na sceni Burgtheater pozorišta u Beču.

 Uoči izvođenja njegovog djela na Cetinju, očekivanja su  jako visoka.

„Monikin pristup je sjajan, njen odnos sa glumcima i likovima koje razumijemo kao stvarne individue . Ona i ja sarađujemo godinama, nisam sumnjao da će pogoditi suštinu. Cijenim preciznost i temeljitost glumaca u radu. Očekujem reakcije publike, ja sam uživao u ovoj produkciji“, istakao je Đan Maria Ćervo uoči izvođenja.

Komad Najokrutniji čovjek biće opet izveden  u subotu 22.aprila.