Kraljevsko pozorište Zetski dom – Premijerno izvedena predstava Kapital-djeca

 

 

 

Predstava Kapital- djeca pružila je priliku da 20 mališana sa Cetinja uzrasta od 10 do 15 godina,  aktivno učestvuje u kreativnoj radionici dvije godine, a onda  ideje koje su razvili kroz ispričane priče i knjige koje su pročitali, pretoče u scene i na kraju ih odglume kao pravi profesionalci. Djecu su kroz ovo putovanje vodili autori projekta reditelj Petar Pejaković i koreograf Dušan Murić, a krajnji rezultat izveden na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom u ponedjeljak veče, oduševio je publiku, ponosnu na djecu prijestonice. Najviše ushićen bio je razigrani glumački ansambl. Kažu da je ovo veliko iskustvo za njih kroz koje su naučili puno, o društvu kome živimo, o kapitalu koji vedri i oblači naše živote, o pisanju, o glumi.

 

 

„Naučio sam mnogo o svijetu u kojem živimo i shvatio sam da je on najgori, ali i najljepši koji poznajemo, i zato ne smijemo prestati da se nadamo i trudimo!“, kazao je trinaestogodišnji Andrej Lipovina.

„Ove radionice su prosto pravo uživanje. Atmosfera koju smo razvili je nevjerovatna. Dobijamo slobodu da se izrazimo kako mi želimo i na naš način. Scene smo mi osmišljali zajedno, te smo na još jedan način dobili stvaranje. Mislim da pričam u ime svih nas kada kažem da smo neizmjerno srećni što smo dio nečeg ovakvog“, ispričala je Anastasija Šovran, 14. godina.

„Stekla sam samopouzdanje koje na početku rada nijesam imala. Naučila sam kako samouvjereno da pričam bez stida da nekom nešto kažem. Pozorište je postalo moj drugi dom, a ljudi sa kojima nekad radim i po nekoliko sati, moja porodica. Veoma sam ponosna na sebe i na to što sam mnogo postigla i što sam prvenstveno dio ovog projekta“, kazala je takođe četrnaestogodišnja Ivana Popović.

„Tržišta su drugačija nego kako sam ih ja zamišljao, sada znam da otpuštaju radnike i zapošljavaju robote i mašine“, kazao je Filip Ivanović, 10. godina.

„Upoznao sam se sa situacijom u kojoj, nažalost, živi većina ljudi, kao i sa opštim sistemom u državi“, David Vuković, 14. godina.

„Predstava je poučnog karaktera. Ima tužnih i komičnih djelova. Tema je novac, kapital, siromaštvo…“, Milica Radović, 13. godina.

                                                                                                                                                            

Jedna od ispričanih  priča jeste ona koja pripovijeda o knizi „Ovaj svijet može da bude bolji“, koju je posvetio svojoj kćerki  Janus Varufakis, bivši ministar finansija Grčke, u kojoj on razobličava savremeni ekonomski poredak. „Ostavljamo djeci dugove, neriješene probleme koji će ih kad odrastu sačekati još krupniji i teži za rješavanja“-ustvrdio je on. Autorski tim koji čine reditelj Petar Pejaković i koreograf Dušan Murić su kroz pokret, scensku igru, dokumentarne materijale i emocije pokušali pronaći adekvatan pozorišni izraz koji će produbiti dječja razmišljanja i poimanja kapitala, upoznati ih sa svijetom u kome žive.

„Fascinantno je sa kolikom brzinom djeca reaguju i kako shvataju stvari, shvataju kroz okruženje, a nažalost je puno primjera kako stvari funkcionišu. Djeca su pametnija od nas odraslih, svataju čisto i jednostavno. Došli smo do dirljivih, smiješnih, zabrinjavajućih stvari. Ovo jeste umjetničko, ali je prije svega životno iskustvo. Tokom ovog procesa su osvijestili neke stvari, ali se i zapitali- to je veliki, ogroman korak. Prvi put radim sa djecom sa Cetinja, postoji ta posebnost, postoji izražen humor, rječitost i sposobnost da se izrazi misao kroz britkost. Rad sa djecom je nezamjenjiv i neuporediv sa bilo čim drugim. Raduje me to što su djeca ušla u Kraljevsko pozorište, nadam se da je ovo prvi korak u misiji da da njihovo kreativno izražavanje bude primat u našoj kulturi“, kazao je reditelj Petar Pejaković. 

„Radimo kroz imrovizacije i sa odrsalima, ali kod njih dolazi do ponavljanja i dosade nakon tri- četri minuta. Sa djecom ipak to može da traje 10 i 15 minuta i da se gleda kao neki šou gdje nemam ni predstavu o tome šta će se sledeće desiti. Lijepo je raditi sa nekim ko nije izgubio vjeru u ideale, naivne modele razmišljanja. To što smo svi tako ozbiljni i ne vejrujemo u utopijska rješenja- to je najveći problem odraslih. Nemamo viziju, samo smišljamo tehnička rješenja. U radu sa djecom ponovo se susrijećete sa entuzujazmom i povjerujete da je promjena, ma kako zvučala utopisjki, moguća“, kazao je nakon premijernog izvođenja koreograf Dušan Murić. 

Ovaj entuzijazam i vjera u ideale vidjeli su se na sceni jasno, djeca su kao glumci odigrali predstavu. Na ovaj način, uvjereni  su autori projekta, dobijamo buduće umjetnike, ali i mlade ljude koji će biti slobodni da razmišljaju, naučiti da čitaju i razgovaraju, razviti empatiju za druge. Na koncu, kroz ovakve projekte i rad sa djecom, dobijamo pozorišnu publiku-  „ Vidjećete – sa ovakvim klincima nema grad šta da brine, sa ovakvim kreativnim ljudima svijet može postati samo bolji!“, poručio je reditelj Petar Pejaković.

Projekat je nastao pod okriljem programa Evropske unije za kulturu „Kreativna Evropa“ i ima za cilj uključivanje publike u kreativni proces,  naročito u dijelu radionica.  Reprizna izvođenja komada Kapital-djeca su 6. i 7. juna. U predstavi učestvuju djeca: Aleksandar Popović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Marija Pobor, Anastasija Šovran, Ivana Popović, Anita Janković, Vasilije Đukanović, David Vuković, Proroković Đorđije, Milica Andrić, Filip Ivanović, Andrej Lipovina, Milica Radović, Marija Andrić, Dorotea Bušković, Dorotea Roganović, Nikoleta Tatar, Kristijan Kadija i Maja Marković.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =