Kraljevsko pozorište “Zetski dom” – Promocija filma „Priča zelene strane“

 

 

“Priča zelene strane“ je novi muzičko – dokumentarni film Bola Boškovića, renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova o Crnoj Gori. Film je inspirisan stihovima istoimene knjige poema, kotorske spisateljice i književnice Vesne Vičević. Ovaj projekat simboliše sinteza stihova i art landinga, landscapea, koju karakteriše zajednička inspiracija – istorija i prirodne ljepote Crne Gore! Osobenost ovom projektu daje još jedan kuriozitet, obzirom na to da stihove u filmu govori bard crnogorskog pozorišnog i tv stvaralastva, reditelj Blagota Eraković. Za film je rađena i namjenska muzika koja se satoji od četiri kompozicije: “Balkanska carica“, ”Noć skuplja vijeka“, ”Lesendro“ i ”Starčeva gorica“, a koju  kao i scenario i režiju, potpisuje autor Bole Bošković.

 

bole-boskovic-film-prica-zelene-strane

 

O tome kako je uopšte došlo do realizacije ovog projekta, autorka knjige “Priča zelene strane“ Vesna Vičević ističe:

“Moju i Bolevu saradnju od početka su pratile neke srećne okolnosti. Još dok je knjiga  bila u štampi, čujem se sa g-dinom Čedom Bogićeviećem, koji je napisao recenziju, i saopštim mu moju  ideju, da stihovi dobiju i filmsku verziju, – i želju, da to ponudim čuvenom Bolu Boškoviću, čija mi se kako muzicžčka, tako i filmska djela izuzetno dopadaju. Rečeno – učinjeno. G-din Bogićević nas je povezao, poslala sam stihove, prvi kontakti, razmjena mišljenja, i ubrzo prijatno iznenađenje: stihovi su inspirativni, Bole prihvata da snima film…Normalno, primat u svemu je Boletov…Ko da čita stihove? Oboje istog mišljenja: niko bolje od Blagote Erakovića! Blagota takođe prihvata…Što da kažem?! Ja prezadovoljna. Pred sam završetak filma, dok su se obavljale neke tehničke dorade, kadrovi gotovi, muzika gotova, glas Blagotin „legao“, za vrijeme našeg susreta u Kotoru, ja dobijem na poklon od Boleta njegov film  „Lacus Labeatis“. Odgledam ga s pažnjom u tišini, i oduševi me. To je tako jedna skladna cjelina slike i muzike, da gledajući pojedine sekvence sa pratećom muzikom, vi čujete i riječi koje vama dolaze na pamet, a kojih naravno u filmu nema. Sva naša prošlost, rijetke pravde i uglavnom nepravde, sve vam je pred očima u toj ljepoti Skadarskog jezera i u tim tužnim ruševinama crkava i manastira po jezerskim goricama. A muzika… Sve to pojačava. Poseban utisak ostavlja mi muzika za Starčevu goricu, – zvuči nježno, ima  u njoj tuge, ali i nade, ona i  tješi i daje snagu, navodi na razmišljanje,  opominje i potvrđuje  naše  dugo trajanje… Jednom riječju – božanstveno…I pomislim: da sam ovaj film gledala ranije, ne bih se usudila da Bolu predložim svoje stihove. Za njegove filmove riječi nijesu potrebne. Imala sam sreću, da sam ga tek sada gledala. Iako znam da je  naš film gotov,  da je sad nemoguće bilo što  mijenjati ili dodavati, pod utiskom „Starčeve gorice“, i cijelog „Skadarskog jezera“, ne mogu a da bar ne saopštim Bolu: kako bi bilo divno, kad bi muzika Stračeva gorica pratila stihove pjesme „Crnogorska molitva vedre noći“! Njegov odgovor: pa muzika „Starčeva gorica“ i prati „Molitvu“…! Sta da kažem? Ona latinska izreka „Habent sua fata libelli“, može se u potpunosti odnositi i na moju knjigu „Priča zelene strane“…

Film „Priča zelene strane“ traje nepunih 40. minuta. Postprodikcija je rađena u Beogradu, u postprodukcijskom studiju “Serdar“. Tehničku obradu filma potpisuje Dimitrije Vučinić.

“Kompletna realizacija filma, sa svim snimanjima, montažom, postprodukcijom i audio obradom, trajala je oko pet mjeseci. Sviđeli su mi se Vesnini stihovi i ideja za realizaciju ovakvog projekta za mene je bila i neka vrsta izazova. Moram naglasiti, da je poseban pečat, filmu dao bard crnogorskog pozorišnog i tv stvaralaštva, Blagota Eraković! Njegova boja glasa, sami način čitanja Vesninih stihova, dala je novu dimenziju ovom projektu. Mislim da sam uspio da “uklopim“ i kadrove, muziku, Vesnine stihove i Blagotin glas u jednu lijepu audio vizuelnu priču, bez naglašene potrebe za patetikom koja je danas česta kod mnogih  projekata i bez potrebe za veličanjem “crnogorstva“ ili želje da se na taj način dodvoravam publici. “Priča zelene strane” je samo jedna iskreno ispričana priča koja je realizovana sa namjerom da se gleda široko otvorenih očiju i pažljivo sluša… Postprodukcijom sam pokušao da dobijem poseban “looking” ove naše filmske priče, obzirom da sam film, kako volim da kažem, “oboio prošlošću”! To se ogleda u određenom degradiranju slike koje podsjeća na efekte stare “islizane” filmske trake, sa svim svojim krupnim granulatom, brzopokretnim flekama, sitnim mušicama i vertikalnim šetajućim  crnobijelim linijama. Mislim da je to “lookong” slike koji odgovara Vesninim stihovima i originalnoj boji Blagotinog glasa… Koristim priliku da se zahvalim Branku Gazdiću oko realizacije postera i direktoru Kraljevskog pozorišta Zetskog doma g.din-u Slobu Božoviću sa kompletnom ekipom ove prestižne institucije koji su nesebično pomogli oko odrzavanja promocije filma. Inače za proteklih 25. godina, ovo je četvrta promocija filma čiji sam autor u Zetskom domu. Ovog puta premijeru posvećujem sjenama, nažalost nedavno preminulog Saše Rada Pajovića, jednog od mnogih neustrašivih Cetinjana koji su se najiskrenije, još od početka 90.-ih borili za “parvo, čast i slobodu Crne Gore“ – ističe Bole Bošković

 

Promocija filma „Priča zelene strane“ biće održana 3.decembra 2016. godine, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju sa početkom u 20. sati i uvrštena je u redovni program  ove prestižne nacionalne institucije.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − 11 =