Kraljevsko pozorište Zetski domu – Koncert Crnogorskog orkestra mladih


U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u petak, 21. februara 2020. godine sa početkom u 20h gostovaće 

CRNOGORSKI ORKESTAR MLADIH


Kao solisti nastupiće:
Igor Pejović, violina
Vladana Perović, klavir

Publika će na koncertu pored interesantnog repertoara imati priliku da  čuje kompoziciju mladog crnogorskog kompozitora Milivoja Pićurića, “Nokturno za violinu, orkestar i elektroniku”  djelo savremenog umjetničkog zvuka.

PROGRAM

J. Sibelius – Impromtu No. 5
F. Mendelssohn – Concerto for violin, piano and orchestra
I. Xenakis – Aroura
M. Pićurić – Nokturno za violinu, orkestar i elektroniku

Crnogorski orkestar mladih je osnovan 2018. od strane „Udruženja mladih umjetnika Crne Gore“. Nakon uspješne godine, u septembru 2019. „Crnogorski orkestar mladih“ postaje predstavnik Crne Gore u „Evropskoj orkestarskoj federaciji“.
Crnogorski muzičari koji su većinom svoju karijeru započeli u inostranstvu okupljeni su oko ideje Crnogorskog orkestra mladih sa ciljem zajedničkog umjetničkog djelovanja. Sa akcentom na promociji savremene umjetničke muzike, kao najvažnijim segmentom kulturnog identiteta, Crnogorski orkestar mladih prvenstveno želi da privuče mlađe generacije u koncertne sale.
Repertoar orkestra, pored poznatih dijela klasične literature, čini savremena umjetnička muzika kao i spoj drame i klasične muzike.
Orkestar je učestvovao u manifestacijama kao što su: Evropski dani kulturne baštine, Festival mladih umjetnika 19, Humanitarni Gala Koncert, multimedijalna izložba „Eros, krv i svetost“, itd.

Igor Pejović – violinista, rođen u Podgorici 1995. godine. Sa 18 godina diplomirao na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a “Umjetničku diplomu” stekao na Konzervatorijumu „Richard Wagner“ u Beču, u klasi jednog od vodećih pedagoga Evrope prof. Igora Petruševskog. Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima i seminarima kod eminentnih profesora violine, kao što su Julia Fischer, Michael Kopelman, Irina Jasvili, Zoran Milenković, Kees Hulsman, Anton Martinov…Pored osvojenih mnogobrojnih nagrada i priznanja, u svojoj zemlji i inostranstvu, dobitnik je i brojnih stipendija za talentovane umjetnike. Član je ‘’CCCO’’ orkestra i ‘’Haydn symphony orchestra’’ u Beču.Kao učesnik velikog broja domaćih i međunarodnih muzičkih festivala i koncerata, nastupao je u svjetskim centrima poput Pariza, Milana, Brisela, Beča, Budimpešte, Praga, Đenove.

Vladana Perović, rodjena je 1995. godine u Podgorici Studirala je na Konzervatorijumu „Santa Cecilia“ u Rimu, u klasi profesora Riccarda Marinia, gdje trenutno pohađa magistarske studije kamerne muzike u klasi profesora Roberta Galletta. Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Godine 2015., osvojila je treću nagradu na 6. ASEAN International Chopin Piano Competition u Kuala Lumpuru (Malezija), a 2016. godine specijanu nagradu Malta International Piano Competition. Dobitnica je treće nagrade i specijalne nagrade ‘’Sergio Perticaroli’’ , koju dodjeljuje asocijacija ‘’ Agimus’’, na Pijanističkom takmičenju u Rimu 2019.godine. Kao laureat takmičenja „Anemos“ u Rimu 2009. godine, nagradjena je srebrnom medaljom Predsjednika Republike Italije. Godine 2008., kao jedan od pobjednika velikog internacionalnog takmičenja „ IBLA Grand Prize“ u Raguzi, na Siciliji, učestvovala je na Koncertu u „Karnegi Hol- u“ u Njujorku.

Milivoje Pićurić rođen je 1985. godine u Podgorici. Osnovne studije kompoziicije završio je na Cetinju u klasi prof. Žarka Mirkovića, specijalističke u Ljubljani u klasi prof. Pavela Mihelčića i master studije u Beogradu u klasi prof. Srđana Hofmana. Njegov dosadašnji opus obuhvata kompozicije za solo instrumente, kamerne, horske, i kompozicije za orkestar, koje su izvođene na više festivala u zemlji i inostranstvu. Bavi se primijenjenom i džez muzikom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 6 =