Kulturni centar Bar – Predstavljanje poetske zbirke „Dan koji nije prošao“ Miraša Martinovića

 

Bar - Dvorac kralja Nikole

 
 

U okviru programa „U susret 29-om Festivalu“, Kulturni centar Bar predstavlja četvrtu knjigu iz svoje ovogodišnje izdavačke produkcije-najnoviji poetsku zbirku Miraša Martinovića naslovljenu „Dan koji nije prošao“. Promocija će se održati na platou Dvorca kralja Nikole, u četvrtak,  07. jula, u 21:00h, a učesnici su, pored autora, recenzent knjige, pjesnik i esejista  Boris Jovanović Kastel, izdavač Ćazim Nikezić i urednica knjige Mila Čordašević.

 

Miras Martinovic - Intervju - Vijesti maj 2916

 

Miraš Martinović je jedan od najznačajnijih crnogorskih književnih stvaralaca, pjesnik i prozni pisac  koji, po odabiru  tema i stilu pisanja, predstavlja osobenu pojavu, ne samo na crnogorskoj, već i na regionalnoj književnoj sceni. U čitalačkoj javnosti prepoznatljiv je po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore, kojima je posvetio najveći broj od dvadesetak objavljenih knjiga sa univerzalnim porukama.  Suština njegove poetike  je  u neprestanom traganju za tajnom Crne Gore, otkrivanju duha njenog mediteranskog podneblja i veze sa velikim, starim i udaljenim civilizacijama.

U literaturu Martinović ulazi kao pjesnik daleke 1974. godine, kada mu izlazi knjiga poezije Mit o Trešnji, za koju je dobio nagradu Lazar Vučković, a potom je objavio ciklus od pet knjiga u stihovima naslovljenim Neotkrivena zemlja. Pet knjiga sadrži i antički ciklus njegovih romana: Putevi Prevalise, Otvaranje Agruviuma, Teuta, Snovi u Dukle i Antički gradovi/snovi i sudbine. Pored njih, napisao je još šest romana, od kojih je ove godine objavljen roman o Njegošu pod naslovom Drugoga sunca luče, kao i knjiga „Prevalisa“. Autor je i zbirke priča „Povratak u Aleksandriju“ i knjige poetsko-dokumentarnih zapisa, prepisana sa kamenja Crne Gore i naslovljena „Glasovi iz kamena“.

Književna djela Miraša Martinovića prevođena su na više stranih jezika, a za svoje stvaralaštvo dobio je Oktobarsku nagradu Herceg Novog, grada u kome živi i stvara.