Kulturni centar Bar – Predstavljanje romana Bosiljke Pušić „Balada o Itani“

 

Centar za kulturu Bar 2

 
 

U okviru programa „U susret 29-om Festivalu“, Kulturni centar Bar predstavlja drugu knjigu iz svoje ovogodišnje izdavačke produkcije – najnoviji roman Bosiljke Pušić „Balada o Itani“. Promocija će se održati na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u utorak,  28. juna, sa početkom u 21:00h, a učesnici su, pored autorke, književnik, književni kritičar i recenzent knjige Borislav Jovanović, izdavač Ćazim Nikezić i urednica knjige Mila Čordašević, koja će voditi program.

Bosiljka PusicBosiljka Pušić je poznata spisateljka, koja je na književnoj sceni prisutna od 1970. godine, kada joj štampana zbirka pjesama naslovljena „Krila iste ptice“. Od tada do danas, objavila je deset poetskih knjiga, isto toliko romana i tri zbirke pripovjedaka za odrasle i jedanaest knjiga za djecu. Uspješno se bavi i slikarstvom, a za svoj književni rad dobila je niz značajnih nagrada i priznanja.

„Balada o Itani“ je knjiga komponovana od četrdeset pet poglavlja, koja počinju stihovima vezanim za njihov sadržaj. To je potresna pripovijest o jakoj, hrabroj i upornoj Itani Stevović, ženi iz podlovćenskog sela Kobilji Do, kroz čiju su tragičnu sudbinu opisani i značajni događaji iz crnogorske prošlosti. Autorka je za osnovu romana koristila istinitu životnu priču jedne porodice, ali je, vještinom dobrog pripovjedača, stvarnost nadogradila umjetničkom fikcijom. Preplitanjem biografskog, istorijskog i umjetničkog nastala je knjiga po mnogo čemu originalna u savremenoj crnogorskoj književnosti.