Letonija, Riga – Dragana Tripković gost na Međunarodnim danima poezije

 

 

Dragana TripkovicCrnogorska književnica Dragana Tripković biće gost Međunarodnih dana poezije u Rigi (Letonija), gdje će 16. septembra na koncertu Državnog akademskog hora Letonije biti izvedena kompozicija po njenim stihovima iz pjesme „Providna porodica“, pod dirigentskom palicom Māris Sirmais. Festival „Dani poezije“ traje od 3. do 22. septembra ove godine u Rigi, koja je ovogodišnja evropska prijestonica kulture.

Dragana Tripković je jedna od 12 evropskih pjesnika pozvanih da budu dio pojekta „Amber Vein“ u okviru kojeg je bilo potrebno napisati pjesmu sa temom „jantara“ (ćilibar), nacionalnog simbola Letonije. Kompozicije su komponovali 12 letonskih kompozitora, a osim Dragane Tripković koja će predstaviti Crnu Goru, dio ove manifestacije su pjesnici iz Poljske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Italije, Češke, Ukrajine, Rusije, Grčke i Turske. Kompozicije će biti izvedene i u okviru Festivala sakralne muzike u Rigi. Organizatori manifestacije „Amber Vein“ su Državni hor Letonije, Letonsko udruženje pisaca i festival Dani poezije.

Pjesma „Providna porodica“ Dragane Tripković objavljena je u zbirci poezije „Stihovi  od pijeska“ u izdanju Otvornog kultrnog foruma sa Cetinja.