„Londonski zapisi“ pred barskom publikom u poneđeljak, 14. septembra


Promocija zbirke putopisa Dejana Vukovića u nastavku književnog programa „Ljetopisa“

Bar, 14. septembar 2020.

– Književni program ovogodišnjeg „Ljetopisa“ nastavlja se u poneđeljak, 14. septembra na platou ispred Dvorca kralja Nikole promocijom još jedne zbirke putopisa. Ovog puta, riječ je o djelu „Londonski zapisi“ autora Dejana Vujovića, istaknutog crnogorskog diplomate i aktuelnog konzula naše države u Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu. Moderator ove književne večeri, koja počinje u 21h, biće Vesna Šoškić.

Dejan Vuković je rođen 30. septembra 1972. godine u Titogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Podgorici – Međunarodni smjer. Završio je Diplomatsku akademiju „Gavro Vuković“ u prvoj generaciji. Do 2004. godine radio je u Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore, zatim u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, zatim kao diplomata u Ambasadi Crne Gore u Londonu, onda postaje direktor Direkcije za diplomatske privilegije i imunitete u Ministarstvu vanjskih poslova.

Knjiga Dejana Vukovića „Londonski zapisi“ nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. do 2011. godine, kada je ovaj mladi diplomata, iz loze diplomate Gavra Vukovića, obavljao diplomatske poslove u Ambasadi Crne Gore u Londonu.

Ovo je zbirka putopisa koji će čitaocu pomoći da bolje i ljepše razumije istorijske odnose između Crne Gore i Engleske, da spozna kulturu, običaje, tradiciju dva vjekovno prijateljska naroda. Devetnaest putopisa „Londonskih zapisa“ otkrivaju obrazovanog diplomatu i sjajnog spisatelja koji primjećuje svaki važan detalj od koga napravi umjetničke lirske slike koje tekstu daju literarnu pitkost – spajajući prošlost i sadašnjost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − twelve =